Parlamentul nu şi-a făcut treaba. Faimoasa ordonanţă Dragnea încă îşi produce efectele

Faimoasa ordonanţă Dragnea îşi face resimţite efectele inclusiv în alegerile locale de anul acesta - 552 de primari organizează alegeri deşi ei nu ar mai trebui să fie în funcţii. Motivul? Parlamentul nu şi-a făcut treaba, deşi CCR a declarat neconstituţional respectivul act normativ.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
09.05.2016

Odată ce controversata OUG 55/2014 privind traseismul a fost declarată neconstituţională, Parlamentul ar fi trebuit să restabilească ordinea, însă nimeni nu a făcut nimic, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24.

"Foarte rar noi spunem în decizii ce trebuie să se întâmple, cum trebuie să se pună în aplicare decizia. Acolo am spus că trebuie să se aducă lucrurile în situaţia anterioară. (...) Trebuia să meargă fiecare înapoi la locul lui, iar acolo unde a fost să se înscrie să fie preluat în partidul lui şi să urmeze procedurile prevăzute de statutele partidelor lor.

Dar nu s-a făcut acest lucru, fiind vorba de foarte mulţi primari care au plecat atunci. Pentru mine a fost o chestie absolut inexplicabilă să spui că 45 de zile legea nu se aplică. (...) Sigur că da (n.r. să-şi piardă mandatul). Asta a fost, pentru că au încălcat legea care nu putea fi suspendată, dar dacă nimeni nu a făcut nimic. (...) Legislativ nu există soluţie", a declarat Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

Preşedintele Curţii Constituţionale a subliniat că instituţia pe care o conduce nu are o soluţie la această problemă şi nici mijloace să constrângă Parlamentul.

"Nimeni nu are. Din câte ştiu, într-o sigură ţară nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale se pedepseşte cu închisoarea. (...) Este Rusia. (...) Soluţia este la politicieni, la parlamentari, în principal, pentru ca ei fac legile. Trebuiau să dea o lege sau probabil Guvernul să dea o OUG, dar nu cred că Guvernul trebuia să facă asta. Era vorba de o OUG care a fost aprobată prin lege. Soluţia este acolo, nu este la noi. (...) Judecătorii nu au creion, au numai gumă de şters. Noi ştergem ce nu este în regulă, ce încalcă Constituţia, nu noi suntem cei care punem ceva în loc.

Este normal să nu fie corelări între legi pentru că avem peste 14.000 de legi în vigoare. Este un noian de legi, este covârşitor. Este foarte greu ca cineva să le ştie pe toate, nimeni nu le ştie pe toate. (...) Punerea de acord a legilor cu deciziile Curţii a fost o altă parte a răspunsului meu. Sunt şi probleme. (...) În ultimii 6 ani — 238 de sesizări au fost admise şi asta înseamnă 238 de articole sau legi", a explicat preşedintele Curţii.

Reamintim că OUG 55 le-a permis aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să-şi schimbe partidul său să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul. Principalul partid care a beneficiat de pe urma acestei inovaţii legislative marca Liviu Dragnea a fost evident PSD, care şi-a atras, cu puţin timp înainte de prezidenţiale, sute de noi primari şi o întreagă pleiadă de consilieri locali şi judeţeni.

"Înainte de alegerile prezidenţiale, Guvernul a avut o idee genială şi a pus între paranteze interdicţia migraţiei politice la nivel local în România. Curtea Constituţională a venit şi a declarat neconstituţională respectiva ordonanţă, drept pentru care Parlamentul trebuia să amendeze cadrul legislativ fie decizând că toţi aleşii locali migratori îşi pierd funcţia publică, fie eliminând interdicţia de a migra.

Nu s-a întâmplat treaba asta, astfel încât în acest an vom avea 552 de primari care organizează alegeri, deşi ei nu ar trebui să fie în funcţiile respective", declara recent, la Forumul de dezbateri Eurosfat, experta anticorupţie Laura Ştefan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor