Mânărie versus meritocraţie. MAI acuzat că vrea să încalce cu bună ştiinţă Constituţia

După ce CCR a declarat neconstituţionale o serie de articole care lăsau loc de aranjamente şi abuzuri la ocuparea posturilor de conducere în MAI şi la suspendarea personalului, Ministerul de Interne se grăbeşte să umple acest aşa-zis "vid legislativ" de o manieră neconstituţională, pentru a nu-şi pierde puterea de a numi şi destitui discreţionar, acuză Diamantul.
Loredana Diacu
07.05.2016

alte articole

(Arhivă) Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.05.2016

Ministerul de Interne se pregăteşte să încalce Constituţia, avertizează Sindicatul Poliţiştilor din România Diamantul. Practic, MAI vrea să modifice prin Ordonanţă de Urgenţă Legea 360/2002 - Statutul Poliţistului - deşi legile organice nu pot fi modificate prin OUG. Miza? Controlul asupra modului cum se fac numirile în funcţiile de conducere, potrivit sindicaliştilor.

În acest context, Diamantul anunţă că va da în judecată ministerul dacă acesta nu va renunţa la intenţia sa.

"Ne aflăm din nou, în faţa unui refuz încăpăţânat al unor funcţionari din Aparatul central de a respecta Constituţia şi legea, chiar dacă au fost avertizaţi expres, prin decizia CCR nr. 392/2014, să nu se încerce modificarea statutului poliţistului, prin ordonanţă de urgenţă. Avertizăm MAI, încă de pe acum, că dacă nu se renunţă la această intenţie, SPR Diamantul se va adresa în curând, Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, solicitând respingerea proiectului de OUG şi promovarea unui proiect de lege organică, pentru respectarea exigenţelor constituţionale ! Dacă Guvernul nu va accepta solicitarea noastră, vom ataca OUG în instanţă cu proxima ocazie!", informează sindicatul.

Potrivit liderului Diamantul, Emil Păscut, MAI îşi justifică această ordonanţă al cărui draft îl puteţi accesa aici printr-un vid legislativ. Practic, CCR a declarat neconstituţionale o serie de articole din Legea Poliţistului iar MAI "se grăbeşte" să umple acest aşa zis "vid legislativ" cu un OUG. Însă, explică Emil Păscut, "vidul legislativ" este doar în mintea conducerii MAI care, prin acest OUG vrea să-şi prezerve controlul asupra evaluării profesionale a personalului, procedurilor de ocupare a funcţiilor de ofiţeri etc.

Recomandăm şi "CCR a dat cea mai mare lovitură corupţiei din MAI şi din Poliţia Română"

"MAI intenţionează să încalce această exigenţă de respectare a Constituţiei, o face cu bună ştiinţă, promovează o ordonanţă de urgenţă încălcând Constituţia. Şi de ce? Dacă ne uităm la articolele doborâte, ultimele trei, evaluarea profesională, procedura de ocupare a unor funcţii de conducere prin concurs şi ultimul care este modificarea suspendarea raporturilor de serviciu, nu vor să le lase din mână!" acuză Păscut.

O ordonanţă de urgenţă, dacă apucă să intre în vigoare, ulterior, când se ajunge în Parlament cu legea de aprobare, nu se mai poartă discuţii la fel de exigente ca atunci când se iniţiază proiecte de lege, avertizează Păscuţ, astfel că rareori ordonanţele de urgenţă se resping. Conştient de acest fapt, MAI vrea OUG pentru a nu pierde controlul asupra modului cum se fac numirile în funcţiile de conducere. Nu există însă nicio urgenţă şi nici vreun vid legislativ care să justifice o ordonanţă, căci ministerul poate aplica acolo CCR a lăsat "goluri" în legea 360, prevederile Legii Funcţionarului Public (legea 188/1999).

"Unde nu există prevedere în legea 360/2002 se aplică automat Legea 188/1999 - legea funcţionarului public - care are reglementări suficiente (şi chiar mult mai corecte decât vor să ne ofere miliţienii din Aparatul Central) pentru ce ne lipseşte, prin dispariţia textelor neconstituţionale. Ca dovadă, verificaţi textele care fixează scopul şi atribuţiile Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor publici în domeniul funcţiei publice, de exemplu pentru garantarea transparenţei şi corectitudinii concursurilor pe funcţia publică, şi veţi înţelege imediat disperarea şmecherilor de la vârful MAI de a reglementa repede, prin OUG.", susţine Păscut.

"Prin această OUG, MAI vrea să evite să se aplice prevederile din Legea 188 privind concursurile pentru funcţii de conducere care ar da puteri Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor să organizeze ea concursuri, aşa că ei n-ar mai putea să facă mânăriile lor clasice, fiindcă de zeci de ani concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere sunt nişte înşelăciuni. Vă dau un exemplu, cum vă explicaţi că în MAI-ul asta, când ajunge Naşul mare şi tare ajung şi finii lui. Când a ajuns Tobă şeful IGP, cum s-a nimerit ca Marius Voicu, finul lui, să ajungă şef peste Poliţia Capitalei?", punctează Păscut.

Menţionată în Legea 188, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este garantul "creării şi dezvoltării unui corp de funcţionari publici profesionist, stabil şi imparţial". Paradoxal, această agenţie de o atât de mare importanţă în sistemul public nu are niciun rol în MAI şi nici nu există un alt organism cu acelaşi scop care să o înlocuiască.

"Dacă acceptăm că această agenţie este o garanţie care se acordă societăţii şi funcţionarilor cum vă explicaţi că atunci când mergem la MAI şi la Poliţie s-a eliminat această garanţie fără să pună ceva în loc?" se întreabă Păscut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor