Profesorii unui colegiu se plâng că predau printre gândaci, în frig: "E o tristeţe cruntă, care te înfurie până la lacrimi, iar neputinţa e sfâşietoare"

. (pixabay.com)
Loredana Diacu
23.10.2024

Profesorii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe trag un semnal de alarmă asupra condiţiilor precare în care îşi desfăşoară activitatea, într-o scrisoare deschisă trimisă recent presei.

În scrisoarea lor publicată de Covasnamedia.ro, cadrele didactice se plâng de lipsa materialelor educaţionale moderne şi de probleme grave legate de infrastructură şi organizare.

Ei susţin că predau în frig, cu gecile pe ei, în clase unde mişună gândaci.

"Pentru cei care îi invidiază pe dascălii de la CNMV, îi invităm să predea o zi cu gecile pe ei, cu goangele săltând de colo-colo, în ciuda dezinsecţiilor făcute, cu degetele îngheţate pe cretă şi cu nările înfundate de praful alb, da alb, al cretei, pentru că nici whiteboard-uri nu avem. De fapt, nu avem nimic! Ne bucurăm că nu ne plouă, că ne mai vin copiii la şcoală, că profesorii se încăpăţânează să îşi mai facă treaba" scriu cadrele didactice în scrisoare.

De asemenea, profesorii îşi exprimă nemulţumirea faţă de lipsa de soluţii pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare începute în urmă cu mai bine de patru ani. Ei atrag atenţia că problemele de azi ale şcolii afectează, desigur, nu doar profesorii şi ceilalţi angajaţi, ci şi mii de elevi, părinţi şi bunici.

„E trist să priveşti în jur. Suntem singura şcoală care în prezent îşi desfăşoară activitatea în 5 – 6 locaţii, singura şcoală care îşi aleargă profesorii, de altfel nu foarte tineri, „din deal în vale”, de la o locaţie la alta şi mai mult decât atât avem pretenţii de a desfăşura un proces educaţional la standardele cele mai înalte de calitate. Suntem singura şcoală unde întâlnim probleme grave în procesul de reabilitare. Or fi fost şi la Miko, şi la Mikes, şi la Muzeul Secuiesc etc., dar doar la noi nu se găsesc soluţii pentru a descâlci iţele încurcate ale legislaţiei româneşti. Ce contează că suferă peste 1.100 de elevi, aproximativ 2.000 de părinţi, 4.000 de bunici şi cca 100 de angajaţi? Chiar nu ar fi o problemă, dacă procesul de reabilitare ar fi respectat termenele. Şase luni au devenit ani...şi tot aşa…”, este scris în textul trimis redacţiei Observatorul de Covasna.

Dascălii punctează în acelaşi context faptul că CNMV este astăzi singura şcoală din Sfântu Gheorghe care nu are nici măcar o tablă interactivă, dar nici multe alte resurse de care are nevoie un proces educaţional adaptat zilelor noastre.

„Ce folos când în ciuda sorţii vitrege mai avem şi rezultate, modelăm o materie primă neselectată şi avem o promovabilitate demnă de laudă în condiţiile date. Spunem demnă de laudă pentru că suntem, cu siguranţă, singura şcoală din localitate, poate şi din judeţ, nu mai spunem că suntem şi colegiu, care nu are o tablă interactivă, măcar una!!! O fi vina noastră!? Cert este că nimănui nu-i pasă! Celelalte şcoli, tot citim prin mediul online, 'au mai primit cadou una alta'. Cert este că pe noi nu ne cadoriseşte nimeni, iar bugetul se tot prioritizează, dar la noi nu se prea răsfrânge vizibil. Se primesc ceva firimituri, dar în realitate nu ştim cât se pompează pe ici colo. Vedem doar filmuleţe de promovare a unor condiţii de învăţare moderne, dar care cu siguranţă nu sunt de la noi.

Tot în acest text, dascălii de la CNMV reclamă intervenţiile politicului în educaţie şi fac referire la selecţia netransparentă a unităţilor de învăţământ decorate recent de preşedintele României.

„E o tristeţe cruntă, care te înfurie până la lacrimi, iar neputinţa e sfâşietoare. Mai suntem din când în când băgaţi în seamă, când mai trebuie să salvăm nişte aparenţe ale sistemului, că în rest nu suntem noi premiaţi de către prezidenţiabili la recomandarea instituţiilor locale, până şi asta se face tot pe linie politică. Chiar ne întrebăm, care or fi fost criteriile, s-o fi anunţat pe undeva un concurs de dosare, pe bune? Chiar pe baza rezultatelor? Poate că ne-am fi încercat şi noi norocul! Sau s-a luat în considerare cât de frumos este vopsită şcoala!?”, se întreabă retoric profesorii de la CNMV.

Finalul scrisorii vorbeşte şi despre faptul că în rândul colectivului se resimt oboseală, frustrarea şi o lipsă de transparenţă din partea autorităţilor locale.

„Dacă nu avem condiţii demne de un învăţământ specific secolului al XXI-lea, măcar rezultate mai avem! Nici măcar în proiectele europene ale altor instituţii deconcentrate, nu suntem noi implicaţi, ci cu totul alte şcoli...mai din mediul rural sau nu, dar pe criterii total necunoscute de noi. Motivul, am obosit să auzim expresia „voi le aveţi deja pe ale voastre”!!! Da, le avem pe ale noastre pentru că muncim până la epuizare, dar pentru cei care mai trag sforile în educaţie chiar nu contează! Să-i premiem pe cei care nu pot mai mult..., să nu îi abandonăm!!!

Bine că nu suntem plângăcioşi, iar dacă o facem din când în când, ni se mai dă şi peste nas, de ce ar trebui să oferim atât de multe elevilor? O cazare decentă în internat, săli de clasă încălzite, moderne, dotate cu tehnică corespunzătoare vremurilor....? Noroc cu pandemia că ne-am ales cu câte un laptop şi un videoproiector per clasă, dar deh, după aproape 5 ani sunt şi ele depăşite.

Cu siguranţă ar trebui să primim o medalie pentru că ne încăpăţânăm să mai supravieţuim!”, mai scrie în text.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor