Violeta Alexandru, ieşire dură: Aşa gândeşte PSD pentru români - cât mai săraci, cât mai fără şcoală, cât mai cu mâna întinsă

Violeta Alexandru (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
23.10.2024

Guvernul actual duce România într-o spirală a sărăciei, sufocând atât populaţia, cât şi angajatorii prin taxe insuportabile şi politici lipsite de viziune. În loc să sprijine creşterea economică şi dezvoltarea personală, viziunea politică de azi condamnă românii la salarii minime, îngropându-i în dependenţă şi stagnare, a acuzat deputata USR Violeta Alexandru în plenul Camerei Deputaţilor, după adoptarea mecanismului de stabilire a salariului minim.

Proiectul vizează punerea în acord cu Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, doar că - în opinia fostei şefe a Muncii - nu este bine făcut.

"E o temă relevantă pentru societatea românească, pentru că dumneavoastră aţi adus-o în pragul sărăciei, de se bucură de un amărât salariu minim, când de fapt românii chiar pot mai mult. Dacă nu aţi concentrat toată discuţia despre cum să faceţi să-i ţineţi pe salariu minim, în condiţiile în care inflaţia le-a scăzut puterea de cumpărare şi au sărăcit, tot ceea ce vă preocupă în acest moment este să găsiţi artificii prin care de fapt să îi puneţi pe angajatori să-i menţină pe salariaţi cu salariul minim.

Aveţi o prevedere aberantă prin care spuneţi că peste 2 ani de la stabilirea salariului minim trebuie să îl modifice. Deci dacă îi pune un leu în plus, dumneavoastră o să consideraţi că au modificat salariul. Nu aveţi nicio viziune pentru ca românii să o ducă mai bine. Soluţia este ca întreaga clasă politică să discute despre cum să investim în români, cum să-i facem să dobândească în permanenţă abilităţi suplimentare ca să câştige mai mult, ca să îndrăznească mai mult, ca să meargă pe un salariu mai mare decât salariul minim.

Eu n-am auzit în acest parlament de la PSD şi PNL nicio iniţiativă şi nicio luare de cuvânt care să le transmită românilor că soluţia nu este să rămână pe salariul minim, şi angajatorilor că soluţia nu este pentru un angajat care a lucrat 5-10 ani şi care ţi-a adus plus competenţă în companie, soluţia nu este să-l ţii pe salariul minim şi să-l desconsideri prin această măsură. Dar, de fapt, ce se întâmplă în România? Aţi dus populaţia în sărăcie şi angajatorii, cu taxe peste taxe, în situaţia de a nu-şi mai putea permite să plătească mai mult pentru angajaţi.

Greşeala sunteţi dumneavoastră, prin viziunea pe care o aveţi de a sărăci românii. Greşeala nu este nici la patroni, care sunt determinaţi de multe ori să găsească soluţii, şi nici la angajaţi, care caută disperaţi o posibilitate să se ducă acasă cu bani mai mulţi. Sunteţi falimentari în viziunea pe care o aveţi pentru români. Îi sărăciţi, îi umiliţi, vă bateţi joc de ei. Monstră de populism, dragi români, de la cineva care are o singură viziune în viaţă: să rămâneţi săraci, să rămâneţi cu un leuţ în plus la salariul minim, când de fapt puteţi mai mult", a declarat Violeta Alexandru.

Fosta ministră a Muncii a explicat că în proiectul de lege "sunt o groază de lucruri care nu sunt deloc în regulă nici pentru angajatori, nici pentru români".

"Se vorbeşte despre sancţiuni care variază de la amenzi până la închisoare dacă, în mod repetat, fără să clarifice ce înseamnă acest lucru, stabileşti un salariu sub pragul celui minim prevăzut de lege. Este de o neseriozitate toată reglementarea, dar ce am vrut să scot în evidenţă este că asta este preocuparea PSD şi PNL, că sunt împreună. Să-i ţină pe români pe salariul minim. N-am văzut să se zbată să reformeze ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), pentru că nu mai suntem în pandemie şi nu mai au nicio scuză să n-o facă", a afirmat Violeta Alexandru.

Potrivit deputatei USR, această instituţie ar fi trebui să se îndrepte către piaţa muncii şi să-i încurajeze pe români să investească în ei, să se perfecţioneze, să câştige mai mult, să scadă taxele pe muncă pentru ca mai mulţi bani să rămână în buzunarele oamenilor.

"N-am văzut aceste preocupări. Ăsta este scopul vostru, pentru că aşa gândeşte PSD pentru români: cât mai săraci, cât mai fără şcoală, cât mai prost plătiţi, cât mai cu mâna întinsă către primar şi către guvern să vină să le mai arunce nişte firimituri. Este o abordare comunistă greşită care-i ţine pe români în genunchi, când, de fapt, ei pot mai mult şi am toată încrederea în ei", a subliniat Violeta Alexandru.

Haosul din casele de pensii

"Când nu ştii să gestionezi sistemul şi când îl laşi plin de probleme, de lucruri necurăţate şi nearanjate, ce face politicianul român? Îşi roagă un coleg din Parlament să vină cu un proiect de lege, că tot e campanie electorală, cu o soluţie populistă: ştergem de datorii toate deciziile, în contextul tuturor deciziilor de pensionare, acolo unde culpa este la funcţionar. Dar de ce nu faceţi treabă în sistem? Să nu mai existe asemenea situaţii pe care ulterior să le ştergeţi printr-un proiect de lege.

Îi anunţ pe români că ne întoarcem la guvernare. Soluţia pentru această ţară este să facem ordine în casele de pensii. Aţi mai angajat încă o mie de persoane, le-aţi prelungit de la an la an, nici acum nu este gata procesul de recalculare, pentru că nu aţi valorificat sporurile cu caracter nepermanent. Trec luni, trec săptămâni şi oamenii nu au primit pensia corectă, dincolo de ce aţi numit dvs. recalculare.

Lucrurile sunt praf în casele de pensii, deciziile sunt emise greşit şi vine acum politicianul pesedist şi spune să ştergem. Nu, stimaţi domni, soluţia este să facem ordine. Soluţia nu este să invitaţi funcţionarii care greşesc să greşească în continuare, că o să vină cineva de la PSD din Parlament şi o să şteargă aceste greşeli. Este o invitaţie la neseriozitate şi la greşeală ceea ce faceţi adoptând această lege. De aceea am recomandat colegilor mei abţinere.

În plus, dacă s-ar întâmpla şi vă spun asta pentru orice domeniu în care statul doreşte totuşi să vină cu o măsură reparatorie, deşi au fost proiecte de lege care au încercat să adreseze această problemă a culpei funcţionarilor prin prescripţia care se stabilea pentru perioada de peste trei ani, când constaţi că ai totuşi o problemă în sistem şi vii să intervii, măcar îi pui un termen limită, dar şi arăţi că ai luat măsuri împotriva funcţionarilor respectivi. La noi merge viaţa la stat cu greşeli, cu tot felul de decizii făcute prost, că vine PSD-istul şi dă o lege în Parlament şi te iartă. De-aia suntem unde suntem. Nu poţi să scuteşti un funcţionar de greşeală printr-o intervenţie politică.

Nu există soft care să dea erori... există PSD şi PNL de trei ani la guvernare, fără criză, fără niciun război care să vină aici în ţară, fără nimic. Există doar PSD şi PNL, lene şi încurajarea celor care greşesc să greşească mai departe şi să le facă viaţa un calvar pensionarilor. Asta este realitatea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor