Geoană, acuză o înţelegere “subterană” AUR-PSD: Se încearcă crearea unui culoar pentru ca Simion să ajungă în turul 2 cu Ciolacu

Mircea Geoană (Captură video)
Andrei Popescu
23.10.2024

Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, înscris în cursa pentru Cotroceni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că există o “înţelegere subterană” între liderul PSD Marcel Ciolacu şi şeful AUR, George Simion, astfel încât amândoi să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

“Mai nou, de când există această înţelegere subterană evidentă între domnii Ciolacu şi Simion, în care se încearcă să i se creeze un culoar pentru Simion să meargă în turul doi cu domnul Ciolacu, şi la noi există un risc în această eventualitate, ca în Parlamentul din România de anul viitor să avem spre 30% forţe pro-Moscova, alese. Un AUR amplificat de o eventuală intrare în turul doi a domnului Simion. Şi doamnei Şoşoacă înţeleg că îi s-a permis să candideze la parlamentare - votul de victimizare şi de revanşă, pe care votanţii săi, în mod sigur, îl vor exprima. Este un risc care cred că nu merită luat.

Sper ca ceea ce aud din anumite zone că metoda EBA să nu fie folosită în primul tur de prezidenţiale şi sper că ceea ce am învăţat şi de la alegerile din Republica Moldova, la referendum, şi din alegerile, inclusiv din 2009, în România şi cele mai recente europarlamentare, sper ca frauda din România să fie limitată, cât mai limitată şi, dacă se poate, să nu existe deloc. Este viitorul ţării, este viitorul democraţiei româneşti şi al direcţiei euroatlantice a României”, a precizat Geoană.

Analizând alegerile prezidenţiale din acest an, Geoană a afirmat că un element de interes este schimbarea dinamicii faţă de tradiţia din ultimii 35 de ani. Dacă până acum, un candidat al PSD, al stângii, şi un candidat al dreptei se duceau aproape automat în turul doi, în acest an lucrurile sunt complet “diferite”.

“Putem comenta care sunt cauzele, dar pot să vă spun şi cred că este un lucru evident: de fapt turul întâi de prezidenţiale este adevăratul tur doi. Finala se joacă în mare măsură în turul întâi, pentru că în variantele cele mai probabile din punct de vedere sondaje şi intenţie de vot, şi acest lucru este cunoscut, într-o variantă Ciolacu - Simion, omul Ciolacu câştigă fără probleme, într-o variantă Geoană - Ciolacu sau Geoană - Simion, eu câştig şi acest lucru cred că este destul de evident fără să punem sub nicio formă la îndoială importanţa turului doi. De aceea, apelul meu către toţi cetăţenii României, din ţară şi din diasporă, indiferent de preferinţele de vot, către nehotărâţi: veniţi la vot în turul întâi în număr cât mai mare”, a continuat Geoană.

De asemenea, Geoană le-a cerut românilor să nu aleagă “răul cel mai mic”, pentru că, în cadrul acelor alegeri, “se joacă nu doar persoana preşedintelui, se joacă efectiv viitorul României şi destinul acestei ţări pentru mulţi ani de zile şi multe decenii de acum încolo”.

În plus, Geoană a afirmat că este o alternativă extrem de contrastantă între propunerea sa şi angajamentul său pentru România - de schimbare adevărată a politicii, a economiei, a societăţii, a rolului României în plan european şi internaţional - şi propunerile celorlalţi candidaţi, numindu-i în mod special pe Ciolacu şi Simion.

“În cazul domnului Simeon nu vreau să mă gândesc la ce ar însemna ieşirea practică a României de pe traseul nostru euroatlantic, care a fost consensul naţional timp de 20 de ani în această ţară. Nu avem voie să-l abandonăm. Occidentul nu este perfect. Sunt multe lucruri de perfectat în relaţia noastră cu Europa şi cu lumea occidentală, dar sub nicio formă România nu trebuie să iasă din această coaliţie şi alianţă pe care o avem cu NATO, cu Statele Unite, cu ţările democratice occidentale. Este locul natural al României şi acolo trebuie să continuăm să rămânem”, a subliniat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor