"Alooo, SRI, domnu’ general, ne trezim şi noi?" - Cum "doarme" statul în timp ce Rusia subminează Moldova prin România

Corina Stoianoglo şi Christine Lagarde
Andrei Pricopie
23.10.2024

Cum susţin România şi instituţiile UE agenda europeană în Republica Moldova? Cu fundul şi nepăsare, până una-alta, tolerând vulnerabilităţi interne incredibile, a tras un semnal de alarmă directorul Expert Forum, Sorin Ioniţă.

"De exemplu, o mică investigaţie EFOR arată că banca de stat din Rusia prin care cumpără Ilan Şor voturi anti-UE, blocată în Moldova, poate fi accesată bine-mersi din România. De altfel în celebra investigaţie a ZdG apare recomandarea către reţea de a folosi un VPN românesc. Noi, fiind la Bucureşti, intram direct fără VPN în pagina de utilizatori a băncii Promsviazbank, unde găsim carduri de credit sau debit, deşi banca e supusă sancţiunilor UE din 2022. Încercaţi şi voi. Unul din pachetele la ofertă e Cardul SVO (acronimul Operaţiunii Militare Speciale). Alooo, SRI, domnu’ general, ne trezim şi noi din reveria pensiei speciale şi ne uităm un pic cine de la Bucureşti tropăie prin băncuţa asta şi mişcă bani?", a afirmat Sorin Ioniţă.

Şeful Expert Forum a atras atenţia că, "în episodul doi", aflăm că Corina Stoianoglo, "fiica ciomagului judiciar al lui Plahotniuc, Aleksandr Stoianoglo, ajuns azi calul preferat al Kremlinului în alegerile din Moldova şi beneficiar al furtului de voturi cu bani ruseşti, a fost angajată luna trecută (!) la Banca Centrală Europeană în poziţia de analist de supraveghere în echipa Suptech din cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere".

"Trecem peste aia că Stoianoglo a boicotat referendumul pro-UE în timp ce fiică-sa se înfigea drept în inima instituţiilor UE, că nu de aspecte morale vorbim aici. Lăsăm şi placa aia că nu trebuie să plătească copiii pentru păcatele părinţilor, bla bla. Dar este că vă simţiţi un pic mai liniştiţi ştiind că familia tradiţională a omului finanţat criminal de Kremlin şi desemnat cu şansa 1 pentru tabăra lor în Moldova are acces la date sensibile de supraveghere a sistemului bancar european? Inclusiv, poate, privind modul cum se aplică sancţiunile asupa unor bănci ruseşti, cum ar fi Promsviazbank de mai sus? Cunosc persoane care lucrează de ani de zile în BCE şi n-au ajuns să facă selfie la cafeluţă cu dna Lagarde, cum a ajuns tânăra angajată Stoianoglo, după doar o lună de job; Precis există un important substrat de genialitate în cariera ei explozivă", a punctat Sorin Ioniţă.

Corina Stoianoglo şi Christine Lagarde
Corina Stoianoglo şi Christine Lagarde

"Iar în episodul trei aflăm de la occidentali că nave misterioase fac transporturi repetate între porturi ruseşti de la Marea Neagră şi portul Giurgiuleşti, Republica Moldova. Unele vin direct de la Novorossiisk, mare terminal petrolier şi bază militară rusă. Un fapt normal, de viaţă, cum este şi selfiul drei Stoianoglo cu dna Lagarde, pesemne. Şi în final, o întrebare: noi suntem toţi proşti grămadă, sau ce?", a conchis Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor