Prima decizie luată de Ponta la Finanţe: înlocuirea lui Radu Gheţea

Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
24.02.2014

Victor Ponta, care deţine şi funcţia de ministru interimar al Finanţelor, a declarat că a propus schimbarea de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank), a lui Radu Gheţea. Aceasta este prima decizie pe care premierul Victor Ponta o ia ca interimar la Finanţe.

Schimbarea lui Gheţea, a fost unul dintre motivele pentru care în luna decembrie 2013 parlamentarii au analizat într-o comisie specială la Senat activitatea managerială la CEC şi acordarea creditelor. Printre numărul mic de concluzii la care a ajuns Comisia - ce au fost cuprinse într-un raport prezentat Biroului Permanent - s-a numărat şi aceea că Ioana Băsescu a fost în 2013 singura persoană fizică creditată de CEC cu 1 milion de euro.

În timpul anchetei parlamentare, ministrul de atunci al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a expus planurile Ministerul Finanţelor - acţionarul majoritar al băncii - pentru schimbarea lui Gheţea, şi anume modificarea statutului CEC, prin introducerea la conducerea băncii a managementului format din Directorat (5 membri) şi Consiliu de Supraveghere (7 persoane).

Intenţia de schimbare a statutului a fost produsă şi de telefonul primit de Daniel Chiţoiu de la Băsescu. "Domnul preşedinte m-a sunat şi mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC BANK şi i-am spus că nu pot să pun politruci, noua conducere trebuie să aibă avizul BNR".

Odată cu schimbarea statutului CEC Bank, statul poate ieşi din situaţia de a-i plăti compensaţii lui Gheţea. "Dăm daune domnului Gheţea dacă suntem vinovaţi. Dacă-l schimbăm (...), o analiză a contractului de mandat", a declarat Chiţoiu.

Ponta termină de pus în practică planurile lui Chiţoiu

Premierul Victor Ponta anunţase că, în calitate de ministru interimar de Finanţe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC, subliniind că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Chiţoiu, iar schimbarea va fi efectuată cel mai probabil luni.

Odată cu schimbarea statutului CEC Bank, statul poate ieşi din situaţia de a-i plăti compensaţii lui Gheţea. "Dăm daune domnului Gheţea dacă suntem vinovaţi. Dacă-l schimbăm (...), o analiză a contractului de mandat", a declarat Chiţoiu.

"Da. Eu semnez ordinul luni", a confirmat Ponta, întrebat dacă va duce la capăt intenţiile anunţate deja de demisionarul Daniel Chiţoiu.

Schimbarea statutului CEC Bank şi înlocuirea directorului instituţiei, Radu Gheţea a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, la 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

După declanşarea scandalului, Radu Gheţea, a declarat că prin acordarea creditului Ioanei Băsescu, nu s-au încălcat nici legile, nici normele Băncii Naţionale şi nici reglementările interne ale băncii:

„Din păcate nu pot da informaţii cu privire la orice operaţiune făcută de un client din bancă şi nici despre activitatea băncii având în vedere articolul 111 din legea bancară. Despre creditul despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă l-am analizat şi eu şi consider – şi ca opinie personală, dar şi ca instituţie – că nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii. Există o comisie care va vedea ce trebuie să vadă în legătură cu acest credit. Se va produce şi ancheta de la Parlament. Să lăsăm ca lucrurile să fie clarificate“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor