Cosmin Nicula: Creditul Ioanei Băsescu poate fi discutat la nivel moral. S-au respectat procedurile legale

Creditul luat de Ioana Băsescu "poate fi discutat" numai "la nivel de moralitate", întrucât "procedurile legale au fost respectate" în acest caz, a afirmat miercuri Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei din Senat care anchetează activitatea CEC Bank. Preşedintele Comisiei a informat, miercuri, că raportul în acest caz a fost terminat şi va fi transmis conducerii Senatului.
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen. În imagine, grup USL (Epoch Times România)
Flori Mladin
18.12.2013

Creditul luat de Ioana Băsescu "poate fi discutat" numai "la nivel de moralitate", întrucât "procedurile legale au fost respectate" în acest caz, a afirmat miercuri Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei din Senat care anchetează activitatea CEC Bank. Preşedintele Comisiei a informat, miercuri, că raportul în acest caz a fost terminat şi va fi transmis conducerii Senatului.

Comsia CEC a încheiat cercetările şi a elaborat un raport care a fost deja trimis la conducerea Senatului.

"Comsia CEC predă raportul conducerii Senatului. El a fost depus, a plecat de la noi de la Comisie şi a fost depus la Secretariatul General. Documentul va fi făcut public şi nu conţine date cu caracter secret. (...) Sunt lucruri care trebuie remediate la CEC. Recomandările pe care le-am făcut sunt cât se poate de favorabile atât Ministerului Finanţelor cât şi CEC", a afirmat Cosmin Nicula.

În raportul Comisiei CEC se menţionează faptul că acest contract al Ioanei Băsescu respectă procedurile bancare. Raportul comisiei parlamentare care a anchetat creditul în valoare de un milion de euro pe care l-a luat Ioana Băsescu de la CEC va fi înaintat astăzi conducerii Senatului, care va hotărî dacă va fi sau nu va f supus dezbaterii plenului. După ce a fost audiat de trei ori preşedintele băncii, Radu Gheţea, comisia a decis să nu fie menţionat în raport numele şi cazul particular al fiicei preşedintelui Traian Băsescu, sau să facă vreo recomandare expresă vreunei instituţii a statului.

Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a declarat că acest raport a fost elaborat la solicitarea Biroului Permanent al Senatului, căruia i-a şi fost transmis astăzi.

„S-a lucrat cât se poate profesionist şi refletă realitatea din cadrul CEC-ului”, a precizat Nicula, care a menţionat că acest document cuprinde date confidenţiale şi va fi făcut public numai după ce va fi analizat de conducerea Senatului, care se va întruni în data de 30 decembrie.

La întrebările presei dacă s-a acordat creditul în mod preferenţial pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, Cosmin Nicula a menţionat: „Acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate. În rest, acel contract a fost luat în condiţii de respectare a procedurilor bancare. Discuţiile politice pot duce în direcţie de moralitate”.

„Pot să vă spun că am făcut câteva recomandări, pe care cu siguranţă Ministerul de Finanţe le va lua în considerare şi sper ca prin aceste recomandări pe care noi le-am adus, CEC-ul, ca instituţie, să fie într-adevăr o banca europeană, o bancă care sa poate să intre în competiţie corectă cu celelalte bănci de stat şi private”, a adăugat Cosmin Nicula.

La întrebarea dacă recomandările sunt sau nu favorabile CEC, preşedintele comisiei a afirmat că „recomandările pe care le-am făcut sunt cât se poate de favorabile atât Ministerului de Finanţe, cât şi CEC-ului”.

Akos-Daniel Mora, membru al comisiei, a accentuat faptul că în acest raport sunt importante recomandări importante, ca de exemplu recomandarea ca „pentru ca CEC în viitor să devină acea bancă care să implementeze ceea ce doreşte Guvernul, şi anume o creştere economică şi să vină în sprijinul IMM-urior”.

„Aici ne-am concentrat cu toţii: să creăm o platformă suficient de puternică în aşa fel încât CEC să devină acel instrument de finanţare care lipseşte cu desăvârşire astăzi în finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a agriculturii. Pe ceea ce înseamnă partea de intern există o lipsă de finanţare acută în piaţă, or CEC poate să devină acel instrument important pentru a sprijini creşterea economică din România”, a precizat parlamentarul.

Akos-Daniel Mora a vorbit despre câteva elemente din recomandări, cum ar fi majorarea capitalului social al CEC, care să permită fonduri proprii mai multe în vederea creşterii creditării, respectiv pentru a creşte partea de depunere, dar şi despre îmbunătăţirea sistemului informatic al CEC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor