Ministrul interimar de Finanţe Victor Ponta îl demite pe preşedintele CEC Bank

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank
Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Premierul a anunţat joi că, în calitate de ministru interimar de finanţe, îl va demite pe Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC Bank. Premierul a informat că va semna proiectul de ordin pregătit de fostul ministru Chiţoiu, prin care se înlocuieşte conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank).

Întrebat de presă dacă în perioada de interimat la ministerul de finanţe va schimba structura conducerii la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank) pentru a-l înlocui pe Radu Gheţea din funcţia de preşedinte, premierul a răspuns afirmativ, precizând că modificarea se va face, probabil, luni şi că ordinul în acest sens era deja pregătit de fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care nu a mai apucat să îl semneze.

"Da. Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni", a declarat Ponta care a preluat joi mandatul de ministru interimar al finanţelor.

Reamintim că demiterea lui Gheţea se pregăteşte din noiembrie 2013, când Antena 3 a făcut public faptul că Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, şi-a cumpărat 300 de hectare de pământ în Călăraşi, cu credit luat de la CEC Bank.

Premierul a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, acuzând-l pe preşedintele Băsescu că a folosit instituţiile statului în interes personal.

La rândul său, fostul ministru de finanţe, Daniel Chiţoiu, partizan al demiterii lui Radu Gheţea, acuza la începutul lunii decembrie, în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind creditul acordat Ioanei Băsescu, că CEC Bank se află pe pierdere netă şi nu şi-a îndeplinit planul de creditare asumat.

Acuzaţiile s-ar fi dovedit nefondate. Conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax, CEC Bank a încheiat anul 2013 cu un profit brut de circa 65 de milioane lei, aproape dublu faţă de rezultatul din 2012.

"Din datele preliminate, CEC a încheiat anul cu profit, dar va trebui să vedem rezultatele auditate, singurele care pot fi luate în calcul. O imagine mai exactă vom avea în martie-aprilie. De obicei, la CEC nu este o diferenţă mare între profitul brut şi rezultatul net. Dacă rămâne nivelul actual al profitului brut, cam de 65 de milioane lei, probabil vom vedea un câştig net de 55-60 milioane lei", au precizat sursele citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie