Preşedintele CEC BANK a verificat personal creditul acordat Ioanei Băsescu

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank
Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank (Mihuţ Savu / Epoch Times)

La două săptămâni de când CEC BANK a fost implicată în scandalul mediatic legat de modul în care Ioana Băsescu şi-a cumpărat "latifundiile" din Călăraşi, preşedintele bănci, Radu Gheţea, a ieşit vineri la rampă pentru a declara că a analizat personal creditul acordat Ioanei Băsescu de instituţia pe care o conduce si a constatat "că nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii", informează ziarul financiar.

"Din păcate nu pot oferi niciun fel de declaraţii cu privire la orice operaţiune pe care făcut-o un client al băncii. De asemenea, nu pot să dau informaţii despre activitatea băncii. Cu toţii ştiţi articolul 111 din legea bancară. Aş vrea să vă spun despre creditul despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă, l-am analizat şi eu şi consider că - şi aceasta este o opinie personală dar şi a instituţiei pe care o coordonez - nu s-au încălcat nici legile, nici normele şi regulamentele BNR şi cu atât mai mult nu s-au încălcat normele interne ale băncii', a spus Radu Gheţea, de la Sinaia, unde participă la seminarul EU-COFILE.

Şeful CEC a confirmat faptul că în acest moment la banca pe care o conduce se desfăşoară o investigaţie în acest sens care va fi urmată şi de ancheta de la Parlament, după care va putea da mai multe informaţii pe acest subiect.

În cursul zilei de joi, Nicoale Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere a BNR, a declarat că Banca Naţională va efectua în următoarele zile un control la CEC BANK pentru verificarea creditului acordat de CEC Ioanei Băsescu. Controlul a fost dispus la solicitarea Ministerului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a precizat Cinteză.

Context

La scurtă vreme după ce Antena 3 a făcut public faptul că Ioana Băsescu a achiziţionat pământ în Călăraşi în baza unui credit luat de la CEC BANK, premierul Ponta s-a "autosesizat" şi a cerut ca situaţia să fie investigată cât mai operativ. Ponta a declarat că îl va sprijini pe Chiţoiu să facă verificări la CEC şi a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a investiga şi ea în ce măsură Traian Băsescu "s-a folosit de instituţiile statului în interes personal."

Într-o intervenţie telefonică la TV, premierul a declarat că "Gheţea nu va mai fi preşedinte CEC BANK."

Membrii Comisiei de buget din Senat au solicitat ca până în data de 9 decembrie a.c., CEC BANK să transmită lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011. Preşedintele CEC Bank Radu Gheţea şi ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne