Zilele lui Gheţea sunt numărate. Chiţoiu: Vom schimba managementul la CEC

Declaraţii de presă Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu la Palatul Victoria
Declaraţii de presă Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu la Palatul Victoria (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat luni, la finalul audierilor de la Comisia de buget-finanţe din Senat, că managementul CEC va fi schimbat şi cel mai probabil măsura îl va viza şi pe preşedintele Radu Gheţea, scrie Realitatea.net

Comisia de buget-finanţe din Senat, care este responsabilă de investigarea activităţii CEC Bank în Cazul Călăraşi, i-a audiat luni pe preşedintele CEC, Radu Gheţea, pe directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi pe vicepremierul Daniel Chiţoiu.

La finalul audierilor, Chiţoiu a anunţat că vrea să introducă „un sistem dualist, format din directorat şi consiliu de supraveghere, sistem care e practicat de 21 de bănci din România. Noi suntem în prezent într-un proces de adoptare a modificării statutului privind implementarea sistemului dualist de management”.

Întrebat de jurnalişti dacă îl va schimba pe directorul CEC, ministrul a răspuns: "Când vom adopta noul statut cu modificări, atunci suntem obligaţi să prezentăm conducerii executive. În momentul respectiv, pe baza CV-urilor care vor fi depuse, vom vedea".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, a declarat, luni, că CEC Bank a acordat persoanelor fizice cinci credite care depăşesc un milion de euro. Acesta a precizat că acel credit acordat fiicei preşedintelui, Ioanei Băsescu, este un credit normal, adăugând că nu există termenul de credit special.

Cinteză a explicat că membrii comisiei nu l-au întrebat nimic în mod direct cu privire la creditul acordat fiicei preşedintelui. În ceea ce priveşte faptul că preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, ar fi invocat în audieri legea privind secretul bancar, acesta a precizat: "Nu Banca Naţională îi permite lui Radu Gheţea să încalce sau nu secretul bancar, ci legea. Legea bancară stipulează foarte clar condiţiile în care informaţiile pot fi puse la dispoziţia unui terţ".

Totodată, Nicolae Cinteză a declarat că media perioadei calculate, necesare aprobării unui credit la CEC Bank, este undeva între opt şi nouă zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie