Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aşteptat pe 5 iunie în Bucureşti

Frans Timmermans
Frans Timmermans (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va efectua o vizită oficială în Bulgaria şi România în perioada 4 - 5 iunie 2015.

Joi, 4 iunie, Timmermans va participa la Ruse, la un dialog transfrontalier cu cetăţeni bulgari şi români, alături de preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi de ministrul justiţiei din România, Robert Cazanciuc. În seara zilei de 4 iunie, înalt oficialul european îl va întâlni pe prim-ministrul României, Victor Ponta, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times de Comisia Europeană.

Vineri, 5 iunie, Frans Timmermans se va afla la Bucureşti, unde va avea o serie de întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, cu membri ai comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlamentul României, precum şi cu reprezentanţi din organisme judiciare şi organizaţii pentru a discuta despre Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) prin care Comisia Euoropeană urmăreşte şi susţine lupta împotriva corupţiei şi consolidarea independenţei justiţiei în România.

În încheierea vizitei, prim-vicepreşedintele Timmermans va susţine o conferinţă de presă la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti şi va vizita unităţile Poliţiei de Frontieră de la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", mai informează forul european.

Vizita lui Timmermans în România vine pe fundalul unor eforturi susţinute ale politicului de a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală ceea ce ar duce la amputarea prerogativelor ANI şi DNA.

"Asistăm de la începutul anului la un proces pe care eu îl numesc primăvara neagră. Am avut marţea neagră, care nu a reuşit, şi ne apucăm acum să destructurăm sistemul de integritate la care s-a muncit mult şi în care s-a investit mult, bucăţică cu bucăţica şi articol cu articol, într-un mod netransparent.", declara recent, în cadrul Eurosfat 2015, preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, Ciprian Ciucu, acuzând tentativele politicului de a dezincrimina conflictul de interese prin modificări ale Codului Penal.

În paralel cu demersurile din Parlament, în spaţiul public se încearcă decredibilizarea Justiţiei, în principal prin numeroasele atacuri lansate la adresa şefelor DNA şi ÎCCJ şi, în genere, prin acreditarea ideii că judecătorii nu sunt echidistanţi iar sentinţele se dau sub presiune.

Nu mai demult de astăzi, premierul Victor Ponta declara că fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea a fost condamnat pe nedrept în dosarul Referendumul, că cele două judecătoare din cazul Rarinca sunt hăituite pentru decizia de achitare, iar Justiţia a devenit principala putere din stat, în timp ce Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia "fac şi ei ce pot."

"Noi am guvernat şi guvernăm şi la nivel central, guvernăm şi la nivel local. După chestia asta, absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea că am făcut referendum de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toţi. Aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce.

"Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare. Toţi am fost, mă rog, toţi cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulţumire pentru că e o nedreptate care ni se face", a declarat astăzi Victor Ponta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne