Justiţia sub asediul politicienilor. Diaconescu: Situaţia este mult mai sofisticată decât pare
alte articole
Mulţi parlamentari se simt agresaţi de justiţie, partidele politice din care provin se simt agresate, motiv pentru care au decis să reacţioneze, a declarat duminică seară, la Realitatea TV, fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, referindu-se la atacurile virulente declanşate de unii politicieni şi la numeroasele iniţiative de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, care se îndreaptă cu paşi grăbiţi spre adoptare.
"Aş vrea să plec de la premisa că toată lumea înţelege că justiţia şi sistemul politic nu pot fi în luptă. Este un nonsens. Ceea ce se întâmplă astăzi arată o clasă politică minoră, speriată, frustrată, care încearcă să construiască un puzzle prin care să limiteze Justiţia pentru că nu vor putea să se lupte public", a afirmat Cristian Diaconescu.
Fostul ministru a avertizat că situaţia este mult mai sofisticată decât pare, lucrurile sunt extrem de bine calculate de către politicieni care le servesc opiniei publice în aşa fel încât să poată trece mai uşor.
"Vă rog să excludeţi faptul că cineva nu ştie sau greşeşte. Nu e vorba despre aşa ceva. Sunt atent aşezate diverse bucăţele pentru ca pentru opinia publică, pentru un neprofesionist lucrurile să treacă ceva mai uşor. Există oameni care vă pot spune foarte simplu că excluderea parlamentarului din calitatea de funcţionar public, de exemplu, are logică. Sigur depinde cum te uiţi la subiect. Da, poate avea logică, până la urmă parlamentarul este ales, deci nu poate fi funcţionar public care este numit. Mă rog, să spune.
Dar, în interpretarea legii penale, şi în interpretarea luării/ dării de mită şi a traficului de influenţă, practic o anumită categorie de cetăţeni este scoasă din această zonă. O categorie de cetăţenii este scoasă din zona abuzului cu consecinţe deosebit de grave şi rămâne, să zicem, în zona abuzului în serviciu normal, comun. (...) Deci nu este doar o retorică nervoasă. Poate fi considerată o îmbunătăţire de legislaţie. De asta vă spun, situaţia este mult mai sofisticată", a explicat Cristian Diaconescu.
În plus, parlamentarii, care beneficiază deja de o anumită protecţie în faţa acţiunilor justiţiei, sunt datori să găsească resurse şi pentru ceilalţi colegi de partid.
"Parlamentarii, de exemplu, trebuie să treacă printr-o procedură când se pune problema luării măsurilor preventive sau a celor asiguratorii, sau a punerii în mişcarea a urmării penale pentru cei care au fost miniştri, iar această procedură, interesant, nu se aplică şi celor care i-au trimis în Parlament, adică primarilor.
Primarii de mari oraşe, de multe ori şefi în partidele lor, pot fi "luaţi" mai uşor decât parlamentarii şi atunci parlamentarul, dincolo de protecţia individuală, trebuie totuşi să găsească şi acele resurse în zona politicii penale în aşa fel încât toată lumea să beneficieze de o anumită relaxare", a precizat fostul ministru al Justiţiei.
Recomandăm şi Statul de drept sub asediu. Laura Ştefan avertizează că pericolul este iminent [video]
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.