Războiul anti-Justiţie, în plină desfăşurare. Nou atac marca Victor Ponta
alte articole
Premierul Victor Ponta lansează atacuri din ce în ce mai directe împotriva Justiţiei. Liviu Dragnea a fost condamnat pe nedrept în dosarul Referendumul, cele două judecătoare din cazul Rarinca sunt hăituite pentru decizia de achitare, iar Justiţia a devenit principala putere din stat, în timp ce Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia "fac şi ei ce pot", acestea au fost ideile vehiculate luni de şeful PSD, la postul România Tv.
"Bineînţeles că este (tensiune în PSD - n.r.), pentru că noi am guvernat şi guvernăm şi la nivel central, guvernăm şi la nivel local. După chestia asta, absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea că am făcut referendum de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toţi. Aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce.
Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare. Toţi am fost, mă rog, toţi cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulţumire pentru că e o nedreptate care ni se face", a declarat Victor Ponta, la Romania TV.
Întrebat despre raportul puterilor în stat, premierul Ponta a replicat: "Eu cred că în acest moment există o singură putere, iar noi ceilalţi - Parlament, Guvern, Preşedinte - facem şi noi ce putem".
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a evidenţiat însă că Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a făcut campania electorală în ziua votului şi a pus presiune pe alegători să voteze, lucru interzis prin lege şi nu din motivele invocate în repetate rânduri de Victor Ponta (Detalii aici).
Mai mult, în ceea ce priveşte stenogramele la care face referire şeful PSD în cazul Rarinca, lucrurile se desfăşoară de asemenea în limitele legii.
Cazul Marianei Rarinca, femeia acuzată de şantaj de către şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, dar achitată ulterior de instanţă după şase luni de arest preventiv, a fost contestat de DNA la Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că una dintre judecătoare este incompatibilă, existând o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea sa ar fi putut fi afectată.
Este vorba despre judecătoarea Risantea Găgescu care, în urmă cu un an, a candidat pentru un post la Curtea Supremă însă a fost respinsă de comisia din care făcea parte şi Livia Stanciu, cu care de altfel a şi avut o divergenţă în cadrul acelui interviu. Cele două judecătoare au avut un schimb dur de opinii juridice, şi, potrivit presei, DNA a depus stenogramele acestei discuţii la Curtea de Apel pentru a-şi susţine contestaţia depusă.
Declaraţiile lui Ponta, în atenţia CSM
Unul dintre membrii CSM, judecatorul Alexandru Şerban, a solicitat, marţi, plenului sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta pentru a se stabili dacă sunt de natură să afecteze independenţa justiţiei.
Potrivit hotnews.ro, magistratul a susţinut că dacă nu s-a făcut o sesizare până acum din oficiu sau de altă natură, poate ar fi oportun să se discute suplimentarea cu acest punct.
Conducerea CSM a decis ulterior să sesizeze Inspecţia Judiciară.
Reacţia dură din partea lui Ponta
"Un domn judecător Şerban de la CSM e supărat şi mă reclamă că am comentat decizia în cazul Dragnea! Domnule judecător, colegul dvs din CSM Danileţ a comentat repetat la televiziune decizia în cazul "Mariana Rarinca"! Evident că v-aţi făcut că plouă! Deci să înţelegem - cine e prieten şi coleg cu dvs (din "Sistem" adică) are voie, noi ceilalţi nu! Corect? Spuneţi direct şi ne supunem!", a fost replica dată de Victor Ponta pe contul său de Facebook.
Pe de altă parte, judecătorul CSM Cristi Danileţ nu s-a pronunţat pe fondul cazului Rarinca ci a dat, mai degrabă, explicaţii de ordin juridic, după cum se poate observa din articolul Cristi Danileţ demitizează cazul Rarinca: "Nu este strigător la cer".
Recomandăm şi Tăriceanu, pus de la punct cu eleganţă de Danileţ după ce a cerut demiterea şefelor DNA şi ÎCCJ
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.