Victor Ponta cere eliminarea MCV pentru România: "Nu pot fi unii mai egali decât alţii"

Aflat peste hotare într-o vizită oficială la Strasbourg, premierul Victor Ponta pledează pentru eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi instituirea unui mecanism care să se aplice tuturor ţărilor membre pentru că "nu pot fi unii mai egali decât alţii".
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.04.2015

Aflat peste hotare, într-o vizită oficială la Strasbourg, premierul Victor Ponta pledează pentru eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi instituirea unui mecanism care să se aplice tuturor ţărilor membre pentru că "nu pot fi unii mai egali decât alţii".

"În opinia mea, aşa cum a fost exprimată şi de ministrul Justiţiei, dar şi de preşedintele ţării, domnul Johannis, se pare că este un lucru foarte bun că România şi-a îndeplinit cea mai mare parte din obligaţiile pe care şi le-a asumat la intrarea în UE, că avem o justiţie independentă şi funcţională şi că este corect ca România şi Bulgaria să fie tratate la fel ca şi celelalte 26 de ţări membre.

Şi anume, un mecanism, de altfel propus la începutul Comisiei Juncker, un mecanism care să se aplice tuturor ţărilor membre, în aşa fel încât să avem reguli clare pentru Justiţie, pentru statul de drept, pentru drepturi şi libertăţi fundamentale, pe care, evident, România le va respecta întotdeauna. Tratament separat pentru noi? Nu, nu cred că se mai impune în acest moment. Nu pot fi unii mai egali decât alţii", a declarat marţi premierul Victor Ponta, care a avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu comisarii europeni Vera Jourova şi Margrethe Vestager, potrivit Agerpres.

Reversul medaliei

Reamintim că la recentele audieri din cadrul Comisiei de control bugetar a Parlamentului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie de la Bruxelles, expertul irlandez în domeniul Justiţiei, James Hamilton, a susţinut necesitatea menţinerii MCV în cazul ţării noastre argumentând că în România există încă forţe politice care vor să blocheze lupta anticorupţie desfăşurată în ultima vreme cu motoarele turate de procurorii DNA.

"S-au văzut multe condamnări de politicieni şi judecători. Încă sunt forţe foarte puternice în societate care vor să inverseze reformele din justiţie. Au fost intervenţii politice la procurori. Sunt atacuri asupra judecătorilor din surse politice şi din presă. Există intenţii politice de a bloca anticorupţia, de asta e necesar MCV. Încă mai există lipsă de voinţă din partea unor forţe politice de a combate corupţia foarte serios. Se pare că parlamentarii se apăra unii pe alţii şi chiar împiedică anchetele penale. Dacă n-ar exista MCV, lupta anticorupţie ar fi periclitată", a declarat James Hamilton.

La rândul său, europarlamentarul Monica Macovei a declarat, pe parcursul audierilor de la Bruxelles, că se impune menţinerea MCV pentru România în contextul în care politicienii nu stau cu mâinile încrucişate să fie anchetaţi.

"Dacă acest mecanism nu există, azi, în România nu am mai aveam DNA, o instituţie de foarte mare succes. Îşi face treaba, anchetează magistraţi, judecători, procurori, politicieni. (...) Rapoartele MCV au fost foarte mediatizate şi foarte importante şi au dus numai la schimbări în bine. Cei care vor să scape de MCV să se oprească pentru ca populaţia nu vrea acest lucru. (...)

Politicienilor care vor să scape de MCV eu le spun să se oprească pentru ca şi populaţia din România şi cea din Bulgaria vor că politicienii care comit infracţiuni şi fură bani, să plătească. Politicienii au mijloace la îndemână să oprească anchetele, schimbă o lege, comasează instituţii, fac schimbări în funcţii. Acesta este motivul pentru care trebuie să continue MCV", a declarat Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor