Pricopie, supărat pe presă: Cei care nu au luat Bacalaureatul nu se pot înscrie la facultate, ci în "colegii"

În contextul în care în presă au apărut informaţii potrivit cărora universităţile îi pot înscrie la cursuri şi pe tinerii care au terminat liceul, dar nu au luat examenul de Bacalaureat, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi, în cadrul unui comunicat de presă, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar în aşa-numitele "colegii", care au statut de şcoală postliceală, aceştia primind la absolvire o certificare a calificării profesionale, nu o diplomă de licenţă.
Remus Pricopie (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.09.2014

În contextul în care în presă au apărut informaţii potrivit cărora universităţile îi pot înscrie la cursuri şi pe tinerii care au terminat liceul, dar nu au luat examenul de Bacalaureat, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi, în cadrul unui comunicat de presă, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar în aşa-numitele "colegii", care au statut de şcoală postliceală, aceştia primind la absolvire o certificare a calificării profesionale, nu o diplomă de licenţă, relatează Mediafax.

"Având în vedere informaţiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenţă, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat ministrul Remus Pricopie în cadrul comunicatului.

Ministrul Pricopie a evidenţiat că sintagma "colegiu", care apare în controversata ordonanţă de urgenţă care aduce 97 de modificări la Legea Educaţiei Naţionale, are acelaşi sens cu aceea de "şcoală postliceală", diferenţa fiind că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.

"Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de 'învăţământ terţiar nonuniversitar'. Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia", a subliniat Remus Pricopie.

Potrivit noii legi, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces inclusiv absolvenţii de liceu care nu au absolvit examenul de Bacalaureat.

"Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă", a explicat ministrul Educaţiei.

Ministrul a afirmat că începând cu anul şcolar 2014-2015 aceste cursuri postliceale se pot face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat în iunie o controversată ordonanţă de urgenţă care aduce o serie de modificări fără precedent Legii Educaţiei Naţionale. OUG reglementează, printre altele, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă, oferirea posibilităţii persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat, precum şi pregătirea elevilor fără Bacalaureat la facultate, în colegii. Organizarea acestor colegii care îi vor primi pe tinerii fără Bac se va face conform unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Educaţiei.

Ministerul a publicat marţi seară metodologia respectivă, ultimul act necesar ca universităţile să înceapă efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diploma de Bacalaureat şi să înfiinţeze aceste colegii. Potrivit hotnews.ro, trebuie remarcat că o serie de universităţi private au anunţat deja că, dacă un cursant ia examenul de Bacalaureat după primul an de colegiu, îl trec direct în anul II de facultate.

Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea declara recent pentru hotnews.ro că practic statul va risipi banii de la buget pentru pregătirea în facultăţi a unor tineri care, după 4 ani de învăţământ gratuit, de liceu, au ratat Bacalaureatul, în loc să îi îndrume pe aceştia la şcoli postliceale.

"Dacă aceşti absolvenţi nu au beneficiat de cursurile tot gratuite oferite de stat până la Bacalaureat, adică de şcoală, la ce bun să le mai plăteşti alte cursuri? Nu văd aici deloc valoare adăugată. Cred că ar fi fost mult mai bine să fi fost îndrumaţi spre şcoli postliceale. Plăteşti aceste cursuri dacă vrei neapărat cât mai mulţi absolvenţi cu Bacalaureat ca să avem cât mai mulţi studenţi pentru fabricile de diplome. Acesta nu este un interes dictat de piaţa muncii, pentru că atunci ar fi văzut că este o criză de muncitori cu studii medii, de absolvenţi de şcoli postliceale", a declarat Mircea Miclea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor