Traian Băsescu: "Vreau să văd dacă înţeleg bine ce înţelege Victor Ponta din debăsificare"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Comentând declaraţiile recente ale premierului Victor Ponta potrivit cărora va urma "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti", şeful statului Traian Băsescu, a încercat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, să "descifreze" sensul acţiunii de debăsificare.

Demersul preşedintelui vizează ultimul derapaj public al premierului, care, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, a făcut o paralelă între "regimul" Băsescu şi nazism, afirmând că se impune "o perioadă în care trebuie pur si simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti" şi că "efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania".

"Protestez cu toată forţa împotriva declaraţiei premierului care aduce grave prejudicii statului român şi credibilităţii României", a fost reacţia preşedintelui.

"Dincolo de faptul că este o afirmaţie care face mult rău credibilităţii statului român şi guvernului României, vreau să văd dacă înţeleg bine ce înţelege Victor Ponta din debăsificare. Probabil prin asta înţelege actul de condamnare a comunismului, pe care l-am făcut cu toată credinţa. Spre deosebire de mentorii săi eu am dat dispoziţie şi s-a petrecut predarea integrală a arhive fostei Securităţi către CNSAS, de unde am aflat că prietenul domnului Ponta, motanul Felix (Dan Voiculescu n.r.), era un turnător care îşi turna şi familia", a adăugat Traian Băsescu.

"Sau, probabil că prin debăsificare Victor Ponta înţelege sa ma acuze că am predat arhivele Dunărea, că a deschis accesul în arhive iar acest lucru a avut ca efect şi apariţia torţionarilor, pe care nu ştiam de unde să îi luăm, a mai remarcat şeful statului.", a completat preşedintele.

Şeful statului a mai enumerat ca şi posibile realizări ale sale, sinonime cu băsificarea, semnarea în aprilie 2005, în numele României Tratatul de Aderare la UE şi faptul că justiţia a început să funcţioneze, întrebându-se dacă Victor Ponta vrea să debăsifice şi aceste acţiuni.

"Probabil prin debăsificare înţelege că eu aş fi vinovat pentru condamnările pe care le-au primit baronii din PSD, pentru condamnarea de 10 ani a lui Voiculescu, pentru Cătălin Voicu, Vîntu, chiar şi condamnarea lui Vîntu trebuie debăsificată, după părerea primului ministru, sau este ceva asemănător cu nazismul", a mai precizat preşedintele.

Şeful statului s-a mai întrebat dacă premierul Ponta consideră asemănător cu nazismul şi faptul că a convenit parteneriatul strategic cu SUA şi că a făcut constant, în mandatul său, un efort de consolidarea a poziţiei României în NATO şi UE, ceea ce este "iarăşi un element care trebuie debăsificat şi care seamănă în mintea dlui Ponta cu regimul nazist".

"În sfârşit, probabil că readucerea sub controlul României a 10.000 km pătraţi din zonă economică a Mării Negre, unde probabil vom avea gaze şi ţiţei, este iarăşi e o acţiune care trebuie debăsificată, pentru că acum fraţii din Nova Rusia se apropie de zona şi ar fi putut să beneficieze ei. Nu aş vrea să ajungem la concluzia că trebuie depontizare, nu aş vrea. Nu spun că trebuie să se producă pentru că depontizarea e o chestiune extrem de nouă care nu poate fi comparată cu nimic. Am înţeles că e interesat de ce cărţi citesc, îi citesc lucrarea de doctorat, de la unu la zece, şi nu reuşesc să găsesc câteva pagini neplagiate", şi-a încheiat discursul Traian Băsescu.