Avocatul Poporului se pune în calea fericirii lui Radu Mazăre

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat marţi, la Curtea Constituţională legea nr 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% deţinut de stat la Portul Constanţa către Consiliul Local (CL) al Municipiului Constanţa, controlat de primarul Radu Mazăre.
Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)
Loredana Diacu
10.09.2014

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat marţi, la Curtea Constituţională (CCR) legea nr 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% de acţiuni deţinut de stat la Portul Constanţa, către Consiliul Local (CL) al Municipiului Constanţa, controlat de primarul Radu Mazăre.

Potrivit Hotnews, in documentul către CCR, Victor Ciorbea susţine că CL al Municipiului Constanţa nu poate fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Martitime". Singurele în măsură a fi titulare nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ teritorială, adică Municipiul Constanţa.

Demersul lui Victor Ciorbea, care, potrivit opoziţiei, şi-a făcut un obicei din a nu ataca ordonanţele emise de Guvern, este important în contextul în care Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze încă 13% din acţiuni Consiliului Local, ceea ce ar face ca Radu Mazăre, primar cu dosare penale pe rol, să ajungă, prin intermediului CL Constanţa, acţionar majoritar în port.

În acţiunea sa ce ar putea pune capăt viselor lui Mazăre de a se vedea jupân peste Port, Ciorbea arată că o autoritate publică locală precum Consiliul Local al Municipiului Constanţa nu poate fi titular al unui drept decurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ teritoriale.

Potrivit Avocatului Poporului, Consiliul local nu are patrimoniu propriu, neputând, astfel, să fie titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni din cadrul Portului Constanţa.

De-a lungul timpului Radu Mazăre s-a lăudat în repetate rânduri că Ponta şi cu Şova îl vor face acţionar majoritar în port, Mazăre adăugând chiar că dacă Ponta şi Şova nu îşi vor ţine promisiunea, PSD-ul poate să îşi ia la revedere de la voturile constănţenilor.

Înainte de a demisiona din funcţie şi a deveni purtător de cuvânt al PSD, Dan Şova a făcut câţiva paşi în a transpune visele lui Mazăre în realitate, declarând că Guvernul are în plan să ofere mai multe acţiuni Primăriei Constanţa pentru ca aceasta să deţină un procent de 33%. Şova mai informa că Ministerul Transporturilor va deţine tot 33%, un procent de 14% din acţiuni va fi tranzacţionat la bursă, Portul Constanţa urmând a fi transformat în companie publică.

Speranţele primarului de Constanţa au început însă să pălească odată cu plecarea lui Şova de la minister. Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus declara pe 26 iulie că, în opinia sa, statul ar trebui să păstreze minimum 50% plus o acţiune la compania care administrează Portul Constanţa, cu importanţă strategică pentru România. Rus a adăugat însă că decizia legată de modificările de acţionariat aparţine Guvernului.

Primarul Radu Mazăre a reacţionat acuzând că Rus este prieten cu Traian Băsescu, aşa că e normal ca amândoi să aibă aceeaşi poziţie în privinţa transferului acţiunilor de la Portul Constanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor