Preşedintele Partidului Comunist Chinez devine împărat
alte articole
Preşedintele chinez Xi Jinping a devenit, după cum era de aşteptat, cel mai puternic lider comunist de după Mao Tsedun.
Conform declaraţiilor oficiale făcute de crema comunistă a Chinei, adunată la cel de-al 19-lea Congres Naţional, numele lui Xi Jinping va fi adăugat în Constituţia Chinei – lucru care nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Mao.
De obicei preşedinţii Chinei publică, la sfârşitul primului lor mandat, o însăilare de ideologie, care se adaugă Constituţiei compilate de Partidul Comunist. Însă în cazul lui Xi Jinping, acest lucru va fi înlocuit cu „onoarea” de a avea chiar numele adăugat Constituţiei – o onoare până acum rezervată doar fondatorului Chinei comuniste, dictatorul Mao Tsedun.
Amendamentul, intitulat “Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o Nouă Eră” a fost aprobat unanim (conform slugărniciei comuniste) de către toţi cei 2300 de delegaţi la Congres. Xi Jinping este considerat acum cel mai important lider de Partid în viaţă – mai important decât foştii preşedinţi şi decât eventualul său succesor.
Evoluţia – care era prognozată de numeroşi analişti, inclusiv de ziarul nostru – indică obţinerea unui control total de către Xi Jinping în cei cinci ani petrecuţi la putere – şi este cu atât mai uluitoare cu cât ascensiunea sa la putere – în timpul celui de-al 18-lea congres al Partidului din 2012 – a fost marcată de o imensă aversiune a durilor din Partid la adresa sa.
De ce atâtea onoruri?
Noul statut impresionant al lui Xi Jinping eclipsează statura a doi foşti preşedinţi chinezi încă în nviaţă – Hu Jintao, predecesorul său – şi Jiang Zemin – principalul său rival. Acest lucru nu este nici întâmplător şi nici nu este, aşa cum menţionează numeroşi analişti occidentali – doar un capriciu născut din setea de putere a lui Xi Jinping.
Onorurile cu care, de fapt, s-a gratulat Xi Jinping în timpul acestui Congres, îi sunt necesare pentru a aduce în faţa tribunalului un fost Secretar General de Partid – o măsură şocantă pentru majoritatea chinezilor, care nu ar putea fi luată decât în condiţii cu totul excepţionale.
Supravieţuire
În ciuda a (cel puţin) două lovituri de stat, organizate împotriva sa de un grup de putere strâns în jurul dictatorului comunist Jiang Zemin - numit banda din Shanghai – Xi Jinping a reuşit nu numai să scape cu viaţă, ci şi să aducă sub control una dintre cele mai corupte organizaţii ale lumii – Partidul Comunist Chinez – cu ajutorul unei imense epurări politice, deghizată într-o campanie anti-corupţie, care a aruncat în închisoare peste 930 de mii de oficiali din Partid, incluzând nume ale super-greilor din Comitetul Permanent al Biroului Politic Central – oameni consideraţi până atunci de neatins.
Dinastia Roşie pe punctul de a apune
Conform constituţiei chineze, construită de Partidul Comunist şi amendată de mai toţi cei ajunşi la cârma Partidului, un lider comunist poate servi numai două mandate a cinci ani fiecare. După primul mandat se obişnuieşte să se anunţe un succesor, care va fi pregătit în următorii cinci ani pentru a deveni noul preşedinte.
Funcţia de preşedinte al Chinei este combinată cu cea de Secretar General al Partidului – aşa cum este şi cazul lui Xi Jinping acum.
Cu toate acestea, unele dintre alocuţiunile lui Xi Jinping par a semnala că tradiţia comunistă de maxim două mandate poate fi întreruptă – iar magnitudinea controlului pe care îl exercită asupra Partidului pare să sprijine o asemenea posibilitate.