Sursă: Wang Lijun le-a spus oficialilor americani despre recoltarea de organe
alte articole
Fostul şef al poliţiei şi viceprimar din Chongqing, Wang Lijun, a făcut o vizită surprinzătoare şi pripită consulatului SUA din Chengdu, în februarie, ajungând pe prima pagină a ziarelor internaţionale. Cu toate acestea, ceea ce le-a spus Wang oficialilor americani de la consulat, a rămas în cea mai mare parte confidenţial.
Mai multe surse i-au spus lui Bill Gertz, reporter pe probleme de securitate naţională, că Wang a predat oficialilor americani informaţii cheie despre lovitura de stat planificată de Bo Xilai şi Zhou Yongkang împotriva lui Xi Jinping, moştenitorul aparent al şefiei Partidului Comunist Chinez. S-a zvonit şi că Wang a încercat să fugă şi a căutat protecţie din partea oficialilor americani.
O sursă a relatat recent pentru The Epoch Times că Wang le-a dat oficialilor americani documente confidenţiale ce conţineau informaţii critice despre implicarea oficialilor comunişti de la cel mai înalt nivel în persecuţia împotriva Falun Gong. Sursa a declarat că Wang a oferit detalii despre recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, executată în reţeaua de spitale militare, penitenciare, spitale psihiatrice şi lagăre de muncă din China.
Departamentul american de Stat nu a răspuns la solicitările telefonice şi prin e-mail de a face comentarii cu privire la acest subiect.
În luna iulie 2006, fostul secretar canadian de stat (pentru Asia-Pacific), David Kilgour, şi avocatul pentru drepturile omului, David Matas, au lansat un raport care rezuma concluziile anchetei lor cu privire la acuzaţiile legate de recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong închişi în China. Raportul lor a citat drept dovezi, interviuri telefonice cu personalul medical din China, care a recunoscut că practicanţii Falun Gong sunt ucişi şi că organele le sunt vândute.
În luna mai a acestui an, Departamentul de Stat al SUA a lansat "Raportul pe ţări privind drepturile omului în 2011", care a inclus pentru prima dată referinţe la acuzaţiile de recoltare de organe de la practicanţii Falun Gong şi de la uigurii din China. Raportul a citat informaţii conform cărora practicanţii Falun Gong au fost "ţinta arestării arbitrare, detenţiei şi hărţuirii".
În februarie, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Casei Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen, a scris o scrisoare către secretarul de stat Hillary Clinton, în care a cerut o explicaţie cu privire la modul în care oficialii americani l-au tratat pe Wang după ce a ajuns la consulatul SUA din Chengdu.
În aprilie, Departamentul de Stat a organizat o şedinţă privată de informare pentru membrii Comisiei pentru afaceri externe, în ceea ce priveşte incidentul Wang Lijun. Detaliile acestei şedinţe nu au fost furnizate mass-mediei.
Când fostul şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu pentru a-şi apăra viaţa, pe 6 februarie, el a pus în mişcare o furtună politică ce nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se învârte în jurul poziţiei pe care oficialii o au faţă de persecuţia Falun Gong. Facţiunea cu mâinile însângerate – oficialii pe care fostul şef al PCC, Jiang Zemin, i-a promovat pentru a pune în aplicare persecuţia – urmăresc să evite tragerea la răspundere pentru crimele săvârşite şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să ia parte în continuare la persecuţie. Evenimentele din prezent pun în faţa oficialilor şi cetăţenilor Chinei o alegere clară: să susţină sau să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea pe care o va face fiecare persoană.
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.