Un alt scandal referitor la China o învăluie pe Hillary Clinton

Numele lui Hillary Clinton este legat de un scandal imens al anilor 2012, din China comunistă. Taburi blindate care au înconjurat o noapte consulatul american din Chengdu, saci cu documente secrete incriminante şi demnitari chinezi de vârf sunt prinşi într-o saga incredibilă, care ridică semne de întrebare despre deciziile luate de Clinton, care la vremea respectivă era Secretar de Stat
Hillary Clinton (st) şi Wang Lijun. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.09.2016

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton a respins un dezertor chinez de mare profil – un şef al poliţiei unui mare oraş şi un membru al unui cerc obscur de putere din cadrul Partidului Comunist Chinez – care a dorit să obţină azil politic şi să obţină refugiu într-un consulat american în sud-vestul Chinei în urmă cu patru ani.

Poveşti din vestul sălbatic

Povestea lui Wang Lijun - demnitarul de care se leagă noul scandal care o învăluie pe Hillary Clinton - este uimitoare. Omul de încredere al fostului magnat chinez Bo Xilai, Wang Lijun a început în momentul în care noua conducere a Chinei a luat contact cu realitatea dură a luptelor de la vârful ierarhiei comuniste dfin China. Noul preşedinte al momentului, Xi Jinping, odată ajuns la putere a devenit ţinta unor atentate. Din grupul de demnitari comunişti care le-a organizat făcea parte şi Bo Xilai, un magnat regional. Odată ce, la ordinele noului preşedinte, maşina de anchetat a Partidului l-a luat în vizor pe Bo Xilai, firele au dus firesc la Wang Lijun, omul acestuia, şi unul dintre cei mai corupţi oficiali din zonă. Wang nu a rezistat mult presiunilor şi a început să-şi toarne şeful.

Dar lucrurile sunt complicate la vârful Partidului. Trădarea lui Wang Lijun a ajuns rapid la urechile lui Bo Xilai, care a început o mică operaţiune de curăţare în jurul lui Wang. Şoferi, personal auxiliar au început să dispară. Wang Lijun s-a speriat, astfel să într-o bună zi din februarie 2012 a încercat să se refugieze la consulatul american din Chengdu, împreună cu saci de documente compromiţătoare la adresa liderilor chinezi. Acolo a cerut azil politic.

Situaţia a fost atât de scăpată de sub control, încât Consulatul a fost în scurt timp înconjurat de vehicule blindate şi trupe, care cereau insistent personalului consular american să-l predea pe Wang Lijun către autorităţile locale, aflate cun conducerea lui Bo Xilai.

După o noapte de negocieri cu Washingtonul, lui Wang Lijun i s-a refuzat cererea de azil politic, el fiind predat unor băieţi în costume negre cu ochelari de soare veniţi tocmai de la Beijing. Istoria a consemnat că atât Wang, cât şi Bo Xilai, şeful acestuia, au ajuns la beci, în cadrul campaniei de aşa-numită epurare pornită de preşedintele Xi Jinping.

Aici apare însă Hillary Clinton.

Criticii susţin că modul în care a gestionat Clinton dezertarea lui Wang Lijun, consilier apropiat al unui lider regional al Partidului Comunist Chinez, a fost o eroare şi o oportunitate pierdută ca agenţiile americane de informaţii să obţină anumite secrete despre liderii noului adversar al SUA: China.

În loc să îl primească pe Wang şi să îi acorde azil politic, Hillary Clinton a decis să îl predea autorităţilor chineze din Beijing susţinând că nu se califica pentru programuld e azilanţi politici, dat fiind trecutul său de şef de poliţie învinuit de corupţie.

Totuşi, cazul dezertorului a evidenţiat politica lui Hillary Clinton de a urmări păstrarea legăturilor SUA cu regimul comunist chinez, în loc să încerce să colecteze informaţii necesare despre China într-un moment în care Beijingul devine o putere tot mai ameninţătoare.

Clinton şi-a apărat gestuld e predare a lui Wang Lijun în biografia ei din 2014, Hard Choices (Alegeri dificile). Fostul secretar de stat şi actual candidat democrat la alegerile prezidenţiale din SUA a dezvăluit în cartea sa că administraţia ameriancă a căzut de acord să menţină secrete toate detaliile senzaţionalei tentative de dezertare a lui Wang pentru a ajuta conducătorii comunişti din Beijing să evite o situaţie jenantă publică în privinţa unei majore lupte interne pentru putere şi a unui scandal de corupţie la nivel înalt cu câteva luni înainte ca preşedintele chinez de la acea vreme, Hu Jintao, să transfere puterea actualului lider suprem Xi Jinping.

Detaliile modului eronat de gestionare a dezertării lui Wang au fost ţinute secrete de administraţia Obama şi versiunea lui Clinton asupra evenimentelor a fost contrazisă de oficialii americani şi de versiunea oficială chineză asupra firului evenimentelor.

În loc să obţină un acces pe termen lung la un dezertor valoros care deţinea informaţii despre strategia şi politica Beijingului, Clinton a contactat guvernul comunist chinez şi a permis oficialilor securităţii chineze să îl ia pe Wang din faţa consulatului american la aproximativ 30 de ore după ce acesta ajunsese în complex cu scopul de a fugi din China în SUA.

Câteva săptămâni mai târziu Wang a fost acuzat de “dezertare” şi alte infracţiuni şi în septembrie 2012 a fost condamnat la 15 ani de închisoare – o sentinţă mai uşoară decât în mod normal dacă luăm în considerare informaţiile pe care le-a dezvăluit Wang despre şeful său Bo Xilai.

Bo Xilai era la vremea respectivă membru al Biroului Politic al Comitetului Central, fost ministru al Comerţului şi fost primar al oraşului nordic Dalian. În plus, înaintea arestării, Bo era pe cale să devină membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, autoritatea supremă în China.

Mai mult, criticii susţin că modul lui Clinton de a gestiona dezertarea ridică întrebări în legătură cu modalitatea în care aceasta abordează şi gestionează chestiunile legate de China şi problemele legate de securitatea naţională în general.

Experţii în spionaj şi politică externă au declarat că principala problemă legată de cazul lui Wang este eşecul oficialilor americani de a ţine dezertarea secretă faţă de autorităţile chineze.

Bill Clinton a fost învinuit într-un scandal numit China-gate, de faptul că a primit bani de la Ambasada Chineză din SUA, prin intermediari, pentru că a livrat tehnică militară secretă Chinei. China-gate a fost eclipsat de scandalul Monica Levinski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor