După Bo Xilai alt cutremur în Partid: afiliaţi ai şefului Securităţii Chineze - sub investigaţie


Într-o imagine luată la 5 martie 2012, Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, participa la sesiunea de deschidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing
Într-o imagine luată la 5 martie 2012, Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, participa la sesiunea de deschidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Conform unui ziar din afara Chinei, doi oficiali comunişti chinezi din aparatele juridic şi de securitate, despre care se spune că au legături cu fostul ţar al securităţii publice, Zhou Yongkang, se află sub investigaţie.

Mingjing News a raportat pe 4 septembrie că, Cao Jianming, procurorul general al Procuraturii Supreme a Poporului, şi Li Dongsheng, ministru adjunct al Biroului de Securitate Publică şi directorul Biroului 610, sunt pe cale de a fi cercetaţi. Mingjing nu a spus ce agenţie s-ar presupune că trebuie să-i investigheze, dar în astfel de cazuri, este implicată în general Comisia de Disciplină Internă a Partidului Comunist.

Raportul este ultimul indiciu că reţeaua politică a lui Zhou Yongkang, cel care a condus Aparatul de Securitate al Partidului Comunist Chinez cu o mână de fier timp de cinci ani, din 2002 până în 2007, este în curs de demontare.

Săptămâna trecută, un număr de anunţuri oficiale anunţau că personaje cheie din industria petrolului, şi în particular oficialii Corporaţiei de Stat China Naţional Petroleum, au fost demise din posturile lor şi puse sub investigaţie. Mass – media de stat chineză, când raportează asupra acestor cazuri, spune de obicei că oficialii sunt vinovaţi de “încălcări disciplinare”, limbaj de lemn care referă la corupţie.

În cazul prezent, semnificativ este că unul din oficiali, Li Dongsheng, este directorul Biroului 610. Acest Birou 610 a fost creat la 10 iunie 1999 (de unde şi numele 6.10), de Jiang Zemin, fostul lider al Partiului Comunist Chinez, pentru a implementa persecuţia împotriva Falun Gong. Li Dongsheng, care era înainte director adjunct al CCTV, a fost promovat şef al Biroului 610, şi de asemenea ministru adjunct al Biroului Public de Securitate, de către Zhou Yongkang.

Ţarul Securităţii Chinei, vizat

Ca director al Comisiei pentru Afaceri Politice şi Legislative, Zhou Yongkang controla poliţia, poliţia secretă, Poliţia Armată a Poporului şi întregul minister de Justiţie, inclusiv procurorii, tribunalele, şi sistemul penitenciar.

“Zhou şi-a construit propriul imperiu, departe de controlul Partidului Central”, declara Heng He, un comentator politic, într-un interviu cu Sound of Hope, o reţea de radio în limba chineză. “Acum acoliţii lui şi averile lor sunt luaţi la cercetat. Xi Jinping nu a avut nici o altă cale decât să rezolve ameninţarea adusă de Zhou, care nu poate fi tolerată”.

În anii în care Zhou Yongkang a fost directorul forţelor de securitate, “a făcut numeroase erori judiciare”, conform analistului Xia Xiaoqiang, un cronicar şi comentator politic. “Toţi oamenii vor să-l vadă pe Zhou Yongkang pedepsit, dar Partidul Comunist vrea să judece cazul lui Zhou în acelaşi mod ca pe Bo Xilai, acoperind adevăratele crime, iar poporul chinez nu va fi satisfăcut”, a adăugat el.

Cazurile Bo Xilai, Wang Lijun, muşamalizate masiv

Deşi Bo Xilai a apărut într-un proces semi-public, crimele sale au fost muşamalizate pentru a nu dăuna imaginii Partidului. Bo Xilai a fost acuzat de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere.

Dar Bo a spart farfurii mult mai mari. Este principalul responsabil în "incidentul" Wang Lijung. Wang Lijun, adjunctul lui Bo, a devenit urmărit criminali din banda şefului său, care îl avertizau omorându-i membrii din personal. Ştiau că grupul lui Hu Jintao îi pusese gând rău lui Bo Xilai, şi că Wang Lijun încerca să-l toarne pentru a scăpa.

Speriat, Wang Lijun s-a refugiat în consulatul american din Chengdu, încărcat cu acte compromitătoare, cerând azil politic, în timp ce în faţa Consulatului, Bo Xilai masa taburi blindate. Incidentul s-a terminat în coadă de peşte, Joe Biden a refuzat cererea de azil politic, iar Wang Lijun a fost dus direct la Beijing de către agenţi speciali. A fost băgat la zdup, iar Bo Xilai i-a urmat după căteva luni.

Bo Xilai, pentru care a fost depusă o plângere inclusiv la Parchetul român, este vinovat de favorizarea Mafiei din Chongqing, abuz de putere, complicitate la crimă (în cazul soţiei sale Ku Gailai care a omorât un om de afaceri britanic), dar şi lucruri grele - trafic de organe umane, trafic de cadavre şi genocid - în cazul persecuţiei Falun Gong. Toate acestea au fost comise cu complicitatea unui mare număr de membri marcanţi din Partid, fiind din acest motiv, muşamalizate.

Alt asociat al lui Zhou Yongkang, vizat

Cam în acelaşi timp când au apărut ştirile despre investigarea oficialilor din securitate, s-a raportat de asemenea că o companie şi un om de afaceri, asociaţi cu Zhou Yongkang, sunt de asemenea sub investigaţie. Compania este Huisheng Engineering Corporation, o mare filială a Sinopec, o companie din industria petrolului, asupra căreia familia lui Zhou îşi exercită controlul. Omul de afaceri vizat este Wu Bing, activ în sectorul energiei, este descris de mass-media internă chineză, ca fiind “administratorul”, în reţeaua patronată de Zhou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe