Preşedintele Instanţei Supreme, spaima politicienilor corupţi: Gata cu condamnările cu suspendare
alte articole
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Livia Stanciu, insistă că singura cale prin care Justiţia poate lupta mai eficient cu fenomenul corupţiei, care erodează clasa politică din ţară, este dacă magistraţii încetează să mai fie indulgenţi şi, atunci când probele sunt indubitabile, dau pedepse cu executare, nu cu suspendare.
Recent, la evenimentul de prezentare a raportului DNA pe 2013, judecătoarea Livia Stanciu atrăgea atenţia asupra extrapolării fenomenului corupţiei, precum şi a presiunilor asupra Justiţiei din partea politicienilor.
"Corupţia reprezintă o ameninţare majoră pentru democraţie şi trebuie să nu uităm niciodată acest lucru. Reprezintă o negare a drepturilor omului, o încălcare a democraţiei pentru echitate socială şi mai ales pentru justiţie. (...) În ultima perioadă, asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viaţă, a devenit o mentalitate, un labirint din care cu greu sau poate din ce în ce mai greu se poate ieşi (...) Faptul că unii politicieni îşi doresc revenirea la o justiţie controlată trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toţi cei care activăm în acest sistem. Instituţiile statului, oricât de puternice ar fi acestea, la presiuni continue şi mai ales îndelungate există riscul să nu mai reziste, şi mă refer la instituţii ale statului cum este chiar Direcţia Naţională Anticorupţie", a explicat atunci preşedintele ICCJ.
Pentru a contraataca fenomenul, Livia Stanciu le solicită colegilor magistraţi să nu mai fie îngăduitori cu marii corupţi atunci când au convingerea că aceştia sunt vinovaţi, sugerându-le să nu mai aleagă calea de mijloc a condamnărilor la închisoare cu suspendare, cum s-a întâmplat până acum.
Preşedintele Instanţei Supreme se bucură de o reputaţie de temut în rândul corupţilor. Aceasta conduce aşa numitul „complet negru” de la Înaltă Curte şi a trimis deja nume grele după gratii pentru corupţie.
Sugestia Liviei Stanciu este subliniată în cadrul unui ghid de orientare profesională a judecătorilor realizat de aceasta. Stanciu insistă că singura cale prin care Justiţia poate duce o luptă eficientă cu fenomenul corupţiei, care este extrem de extins în clasa politică din România, este pronunţarea, atunci când probele sunt de necontestat, a unor pedepse cu închisoarea cu executare.
Elaborarea documentului a beneficiat de sprijin din partea specialiştilor de la Departamentului de Stat al SUA, cât şi al experţilor care au elaborat Raportul MCV, iar linia directoare este una extrem de clară. Totodată, atât raportorii europeni, cât şi partenerii americani, au atras atenţia recent că, în ciuda progreselor Direcţiei Naţionale Anticorupţie după numirea la conducerea instituţiei a Laurei Codruţa Kovesi, numărul condamnărilor cu suspendare a crescut îngrijorător de mult.
Noua linie directoare reprezintă o veste foarte proastă pentru cei care au pe rol dosare de corupţie şi care speră că deşi vor ieşi cu cazierul pătat, vor scăpa totuşi de închisoare.