Premium Aerotec a început producţia de piese pentru avioane Airbus în noua fabrică de la Ghimbav

(Bryn Lennon / Getty Images)
Epoch Times România
20.01.2011

Premium Aerotec, subsidiara concernului european EADS, a început producţia de piese pentru avioane Airbus în noua fabrică de la Ghimbav, din judeţul Braşov, potrivit money.ro.

"Alegerea unei locaţii noi este întotdeauna o decizie strategică si pe termen lung. Pentru dezvoltarea tehnologică a partenerului UE, România, prezenţa noastră contribuie la consolidarea durabilă a industriei aviatice. Potenţialul ridicat al regiunii “ şi mă refer aici la personalul calificat “ ne permite să oferim pe termen lung produse europene de înaltă calitate la preţuri internaţionale. Prin luarea acestei decizii, am reuşit să păstrăm toate locurile de muncă din unităţile noastre germane de producţie, şi în acelaşi timp, să creăm altele noi aici, în România", a declarat directorul operaţional al Premium Aerotec şi totodată Administrator al filialei Premium Aerotec SRL, Dieter Meiners.

Firma vizează extinderea producţiei printr-o a doua etapă de construcţie, planificată să înceapă deja în 2011.

Reprezentanţii Premium Aerotec spun că, de la aşezarea pietrei de temelie pentru construcţia noii fabrici în luna mai 2010 şi până la începerea producţiei, au trecut aproximativ opt luni. "Această primă etapă de construcţie va crea aproximativ 300 de locuri noi de muncă pentru personal calificat. În noua locaţie vor fi fabricate şi montate piese metalice pentru toate programele Airbus (familia A320, A330(A340, A380). Noua unitate de producţie va fi complet integrată în lanţul de producţie al fabricilor germane ale Premium Aerotec, situate în Augsburg, Bremen, Nordenham şi Varel", potrivit acestora.

Premium Aerotec este parte a consorţiului european EADS, iar fabrica de la Ghimbav este rezultatul unei investitiţii a companiei europene pe un teren de 60.000 mp al IAR Ghimbav. Firma are peste 6.000 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2009. Activitatea de bază o constituie dezvoltarea şi producţia de structuri compozite din metal şi fibre de carbon pentru industria aerospaţială.

Premium Aerotec, subsidiara concernului european EADS, şi IAR Ghimbav, au semnat pe 4 martie 2010 un contract de 90 milioane euro, ce viza o investiţie de tip green-field, pentru construirea unei fabrici de componente aeronave în judeţul Braşov. Oficialii companiilor spuneau atunci că producţia pieselor Airbus urma să înceapă în septembrie 2010. Fostul ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, spunea la acea dată că ajutorul direct de stat pentru această investiţie este de 21,3 milioane euro, ce va fi dat pe măsură ce investiţia se va derula.

De asemenea, potrivit lui Videanu, există şi un acord de offset, ce nu are o valoare prestabilită. Potrivit ministrului, contractul va avea o durată de minim 10 ani, timp în care cifra de afaceri cumulată a Premium Aerotec SRL, compania nou-înfiinţată, va fi de 700 milioane euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor