Ce reguli ar trebui să respecte o familie atunci când vrea să cumpere o locuinţă
Expertul în securitate Hari Bucur-Marcu explică într-o postare ce casă îşi poate permite o familie de români în funcţie de veniturile lunare, subliniind că planificarea economiei de familie include o regulă importantă atunci când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe.
Mai exact, susţine expertul, valoarea locuinţei pe care doreşti să o cumperi pe credit nu ar trebui să depăşească veniturile familiei pe următorii cinci ani.
“Cum ar veni, dacă ai 40.000 euro pe an, atunci îţi poţi permite să îţi cumperi pe credit o casă de 200.000 euro. Dacă însă familia câştigă doar 20.000 euro pe an, atunci nu şi-ar putea permite o casă mai scumpă de 100.000 euro. Plătibilă integral în 20 de ani, desigur. Şi asta doar dacă eşti sigur pe venitul ăsta în următorii 20 de ani”, scrie Marcu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, potrivit expertului, o familie nu ar trebui să cheltuiască mai mult de 33% din veniturile curente pe casă, fie cumpărată cu credit, fie închiriată.
“La fel este şi cu maşina ori maşinile familiei. În total, ponderea cheltuielilor de transport nu ar trebui să depăşească 15 la sută din veniturile curente. Aşa că, la 40.000 euro pe an, maşina nu poate fi mai scumpă de 24.000 euro, plătibilă în 5 ani. Şi invers, bineînţeles. Dacă îţi cumperi cu banii jos o maşină de 150.000 euro, înseamnă că ai un venit asigurat pentru următorii 5 ani de 300.000 euro anual. Sau ai agonisit deja 1,5 milioane de euro, din care ţi-ai cumpărat o maşină pentru următorii cinci ani (deşi maşinile de 150.000 euro nu se cumpără pentru mai mult de doi ani, în lumea celor care îşi pot permite aşa ceva)”, a continuat el.
Marcu susţine că doar în acest fel se poate spune că maşina sau casa definesc valoarea posesorului.
Altfel, în cazul în care veniturile sunt mai mici decât cele date de proporţiile acestea, înseamnă că “posesorul unei maşini mai scumpe decât 15 la sută din veniturile sale pe cinci ani ori posesorul unei case mai scumpe de 33 la sută din veniturile sale pe 20 de ani se dă mare, vrea să epateze, să pară mai avut decât este în realitate, dacă nu cumva este un pic impostor”.