Aproximativ 89% din maşinile noi vândute în Norvegia anul trecut au fost vehicule electrice
Norvegia a stabilit încă un record în ceea ce priveşte cota de piaţă a vehiculelor electrice (EV) în 2024, deoarece nouă din zece vânzări de autoturisme noi au fost EV-uri cu baterie, relatează OilPrice.com, citând date publicate joi de Federaţia Rutieră norvegiană (OFV).
Datele arată ca aproximativ 88,9% din vânzările de autoturisme noi au fost vehicule electrice cu baterie, în creştere de la 82,4% în 2023.
Tesla Model Y a fost cea mai vândută maşină în Norvegia anul trecut, urmată de Tesla Model 3, Volvo EX30, Volkswagen ID.4 şi Toyota bZ4X.
Se aşteaptă ca vânzările de vehicule electrice în Norvegia să atingă noi culmi în 2025, a declarat Christina Bu, şefa Asociaţiei norvegiene a Vehiculelor Electrice.
Stimulentele guvernamentale pentru achiziţia de EV-uri combinate cu creşterea taxelor pentru maşinile noi cu motoare cu combustie internă (ICE), determină creşterea continuă a ponderii vânzărilor de EV-uri cu baterii în Norvegia, a precizat şefa asociaţiei.
Norvegia este lider mondial în ceea ce priveşte cota de piaţă a vehiculelor electrice. Ţara, care este cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Vest, are stimulente puternice pentru achiziţionarea de vehicule electrice pentru cei 5 milioane de locuitori ai săi. A doua cea mai apropiată ţară dezvoltată în ceea ce priveşte cota de piaţă a vehiculelor electrice, Danemarca, tocmai a depăşit pragul de 50%.
Cota medie a vânzărilor de vehicule electrice în UE din totalul vânzărilor de maşini noi este puţin peste 13%, iar cea mai mare piaţă europeană, Germania, are, de asemenea, aproximativ aceeaşi cotă.
În acest an, Norvegia a fost mai mult sau mai puţin un caz izolat în ceea ce priveşte vânzările de vehicule electrice în Europa, din cauză că vânzările de maşini electrice pe continent au scăzut.
Ponderea vânzărilor de maşini electrice cu baterii în UE - care nu include Norvegia - a scăzut la 15% în noiembrie, de la 16,3% cu un an înainte, în timp ce volumele au scăzut cu 9,5%, a declarat luna trecută Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
La începutul acestui an, gigantul german producător de automobile BMW a avertizat că o interdicţie a UE privind vânzarea de automobile pe benzină şi diesel începând cu 2035 "nu mai este realistă" pe fondul vânzărilor lente de vehicule electrice, deoarece industria auto europeană va înregistra o "contracţie masivă" cu o astfel de interdicţie.