Adevăratul Kremlin - corpurile militarilor ruşi trimişi în luptele din Ucraina, îngropate în secret fără onoare

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Comitetul Mamelor Soldaţilor din Sankt-Petersburg cer autorităţilor ruse şi preşedintelui Putin informaţii despre locul unde se află fii lor. ONG-ul este imediat declarat "agentură străină", consemnează un articol din El Pais.

Ultimele zile au devenit un coşmar pentru multe familii de militari ruşi. În timp ce se multiplică mărturiile care confirmă prezenţa trupelor ruse pe teritoriul ucrainean, autorităţile neagă. Pe de altă parte creşte numărul de localităţi în care mamele şi soţiile militarilor care se află în "misiuni militare" nespecificate în străinătate, cer comandanţilor şi preşedintelui Vladimir Putin veşti despre soarta acestora. Există deja date reale că cel puţin nouă soldaţi sunt morţi iar trupurile lor au fost predate familiilor şi îngropate, în diferite regiuni din Rusia cum ar fi Pskov, Voronej, Bashkiria şi Uliánovsk.

Ela Poliakova, preşedinte al Comitetului Mamelor Soldaţilor din Sankt-Petersburg şi membru al Consiliului Prezidenţial pentru Drepturile Omului, relatează că spitalele din Rostov sunt pline de soldaţi răniţi în Ucraina. Joi, 28 august, mai multe mass-media locale au transmis reportaje despre ambulanţe care intră în spitale. Acestea neagă, dar pe reţele sociale se multiplică numărul mărturiilor medicilor care îngrijesc soldaţi răniţi.

Valentina Melnikova, preşedinte al Uniunii Comitetelor Mamelor Soldaţilor, estimează că 15.000 de soldaţi au participat la acţiuni în Ucraina. Comitetul Mamelor Soldaţilor din regiunea Stavropol, din sudul Rusiei, a compilat o listă de 400 de nume de morţi şi răniţi în luptele din ţara vecină.

NATO a confirmat vineri, 29 august, că 1.000 de ruşi luptă alături de separatiştii din Doneţk şi Lugansk, dar preocuparea pentru soarta soldaţilor au apărut la începutul acestei săptămâni, după ce mai multe mass-media ruse au publicat reportaje despre înmormântările semi-secrete, în Vybuty (Pskov), a doi paraşutişti ai diviziei 76, Alexandr Osipov şi Leonid Kichatkin.

Potrivit rudelor, care au vorbit cu jurnaliştii de la Novaya Gazeta, au murit pe 19 şi 20 august într-o luptă în afara Lugansk-ului "în timpul îndeplinirii atribuţiilor lor militare". Ei nu sunt singurii. "Mâine îi vom îngropa pe alţii", a adăugat tatăl lui Serghei Osipov.

Grupul de paraşutişti de la divizia 76 nu au avut contact cu familiile lor din 15 august. Tot ce se ştie este despre ultima lor misiune oficială: manevre în regiunea Rostov, în sudul Rusiei şi la graniţa cu Ucraina. Acest lucru contrazice versiunea premierului autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexandr Zajárchenko, că alături de el au luptat între 3.000 şi 4.000 de militari ruşi, care ar fi fost însă "voluntari".

Rudele celor 10 paraşutişti ruşi arestaţi miercuri în Doneţk, au înregistrat un clip video prin care cer lui Putin să le "redea copiii în viaţă şi sănătoşi". Dar Moscova continuă să nege prezenţa trupelor sale peste graniţă, aşa cum s-a întâmplat în timpul anexării Crimeii.

De curând Putin a recunoscut că în urmă cu câteva săptămâni a decorat un număr mare de luptători cu o medalie "pentru recuperarea Crimeei". Acum decoraţiile se dau fără explicaţii.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a acordat medalia ordinul Suvorov ante-menţionatei echipe de paraşutişti de la Pskov "pentru executarea cu succes a sarcinilor" deşi nu se ştie despre ce "sarcini" este vorba, relatează sâmbătă El Pais.

În Groznîi au fost trimise, de asemenea, trupe în secret re-aminteşte o asociaţie.

În urma acestor rapoarte, autorităţile ruse au etichetat Comitetul Mamelor Soldaţilor din Sankt-Petersburg "agentură străină", a relatat vineri France Presse. Această etichetă o primesc, din 2012, ONG-urile care au finanţare externă, sau care dezvoltă activitate "politică". Începând de acum Comitetul Mamelor trebuie să se identifice astfel în comunicările sale cu guvernul. Membrii săi tem că acest lucru va restricţiona accesul la datele militare.

Situaţia aminteşte un precedent dramatic. "Aşa s-a întâmplat în noiembrie 1994, când un regiment de tancuri ruseşti nemarcate a intrat în Groznîi, Cecenia, drept în plasa unei ambuscade. Cei mai mulţi dintre băieţi au murit, dar preşedintele [Boris Elţîn] şi ministrul apărării au negat, la fel ca acum. Au declarat că n-a existat nici un soldat rus în Cecenia", spune Valentina Melnikova. Şi adaugă: "Ne întrebăm care va fi cauza oficială a morţii copiilor noştri? Ce vor scrie în certificatul de deces? Ce compensaţii vor primi familiile lor? Totul se repetă: din nou o fac în secret".