Prelungirea Ghencea nu crede în lacrimile lui Oprescu. Cetăţenii cer lărgirea şoselei şi pasaj peste centură

Sătui să stea ore în şir în trafic şi să înoate prin praf şi noroi când ies din case trei cetăţeni din Prelungirea Ghencea au luat parte joi la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru a le cere din nou consilierilor generali şi primarului Sorin Oprescu să lărgească strada la două benzi pe sens şi să facă un pasaj peste şoseaua de centură, aşa cum au promis în urmă cu aproape un an şi jumătate, relatează romaniacurata.ro.
Afişe pentru protestul din Prelungirea Ghencea. (Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Facebook)
Loredana Diacu
28.11.2014

Sătui să stea ore în şir în trafic şi să înoate prin praf şi noroi când ies din case trei cetăţeni din Prelungirea Ghencea au luat parte joi la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru a le cere din nou consilierilor generali şi primarului Sorin Oprescu să lărgească strada la două benzi pe sens şi să facă un pasaj peste şoseaua de centură, aşa cum au promis în urmă cu aproape un an şi jumătate, relatează romaniacurata.ro.

Unul dintre cetăţeni, Delia Mihalache, s-a descălţat şi le-a arătat consilierilor cizmele de cauciuc murdare de noroi pentru ca aceştia să vadă prin ce mizerie trec oamenii în fiecare zi deoarece această stradă nu are trotuare şi le-a reamintit edililor oraşului că CGMB a promis încă din 2006 lărgirea străzii.

„Pietonii circulă cu cizme de cauciuc. Nici şoferii nu o duc mai bine pentru că strada are doar două benzi de circulaţie şi dimineaţa şi seara coada de maşini se întinde pe kilometri. Noi facem 2 km în 45 de minute. Pietonii sunt copii, mămici cu cărucioare, persoane în vârstă cărora domnul primar le răpeşte dreptul de a merge pe jos. Din păcate nici RATB-ul nu circulă cum trebuie pentru că nu este spaţiul necesar şi de 8 ani această situaţie este cunoscută. În 2006 CGMB a votat un proiect de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea la şase benzi. În 2007 am aflat că a fost organizată şi licitaţie, dar în 2013 în mod inexplicabil acest contract a fost suspendat, iar acum Primăria este dată în judecată pentru despăgubiri. Noi ce vină avem? Noi cetăţenii ne-am plătit taxele şi impozitele. Şi nu sunt numai eu, sunt 20.000 de oameni din Sectorul 6, Sectorul 5, Bragadiru, Domneşti, Clinceni, Ciorogârla. Suntem destui! Merităm o stradă civilizată într-o Capitală europeană în 2014″, a declarat Delia Mihalache, unul dintre cetăţenii prezenţi la şedinţa de Consiliu General, citată de romaniacurata.ro.

Cetăţenii prezenţi la şedinţă ar fi dorit să îl întrebe şi pe primarul Sorin Oprescu când are de gând să-şi respecte promisiunile şi să realizeze lărgirea şoselei, să le facă trotuare, piste de biciclete şi conectarea cu pasajul peste centură pe care CNADNR a anunţat că îl începe în primăvară. Primarul a plecat însă de la şedinţă, aşa că oamenii i-au adresat câteva mesaje in absentia:

“Domnul Oprescu intervine foarte des în mass – media cu tot felul de explicaţii şi am un mesaj pentru domnia lui. Ne-am săturat de explicaţii. V-am votat ca lucrurile să se întâmple. Sunteţi primar pentru că ne-aţi promis că veţi face lucrurile să se întâmple. Într-o firmă privată când te angajezi manager, ţi se va impune un target. Trebuie să faci ca lucrurile să se întâmple, nu poţi să spui că piaţa a căzut sau altceva. Dumnealui vine cu tot felul de explicaţii, legi care nu îl ajută, cimitire care trebuie mutate. Pe noi nu ne interesează. Noi vrem ca această zonă să se dezvolte”, a declarat un cetăţean.

Cetăţeanul a mai adăugat că în fiecare zi pierde în trafic cel puţin o oră, asta însemnând o zi pe lună iar situaţia stă la fel de rău şi pentru cei care circulă pe jos sau cu RATB-ul:

“Nu se poate circula, nu există trotuar. D-voastră vă plimbaţi copii pe stradă? Dl primar plângea acum un an şi jumătate când a murit acel copil omorât de câini şi spunea că îi pare rău. Eu l-am crezut, dar dacă mâine moare cineva accidentat, cine este responsabil, că lacrimile nu sunt de ajuns. Nu sunt staţii de autobuz. Oamenii stau în ploaie, în ninsoare. Copiii stau 25 de minute să aştepte autobuzul în ploaie. Faceţi nişte staţii de autobuz. (...) Vreau să vă spun că este ghinion-ghinion, Prelungirea Ghencea s-a trezit din somn”, a mai spus cetăţeanul.

Primarul Oprescu nu a stat la şedinţă să-i asculte pe cetăţeni însă preşedintele de şedinţă al CGMB a afirmat că va cere răspuns scris despre această problemă de la Direcţia Infrastructură şi ca mesajul cetăţenilor va ajunge la primar.

Merită menţionat că joi, cetăţenii din Prelungirea Ghencea au primit o veste bună, nu dinspre Primărie însă, ci dinspre Guvern, Cu ani de zile întârziere, acesta a aprobat realizarea pasajului peste Centură astfel încât cei care merg dinspre Prelungirea Ghencea spre Domneşti şi invers să nu mai stea la coadă. Au fost alocate pentru această investiţie circa 58 milioane de euro.

Reamintim că în ultimele luni cetăţenii din Prelungirea Ghencea au organizat mai multe proteste pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dezastruoase a infrastructurii în cartierul lor. Bucureştenilor li s-au alăturat şi cetăţeni din localităţile limitrofe Capitalei, pentru care intratul şi ieşitul cu maşina din oraş s-a transformat de ani de zile într-un coşmar.

Context

Prelungirea Ghencea, o şosea cu o singură bandă pe sens, fără infrastructură pietonală, deserveşte cel puţin 20.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, dar şi din localităţile limitrofe, care aparţin de judeţul Ilfov. Mămicile care locuiesc în Prelungirea Ghencea au de ales între a pierde ore în şir în trafic pentru a îşi duce copiii la grădiniţe şi şcoli, sau a merge pe jos prin praf sau noroi, funcţie de vreme, căci autorităţile nu le-au construit trotuare. La rândul lor, locuitorii din Clinceni care lucrează în Bucureşti se plâng şi ei că pierd deseori chiar şi trei ore dus şi trei ore întors în maşină când merg şi se întorc de la serviciu.

Nemulţumirea cetăţenilor din Prelungirea Ghencea datează de ani de zile, oamenii fiind în permanenţă amăgiţi de autorităţi. În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat circa 400 milioane de lei pentru lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, până la limita administrativă a oraşului. Pe 8 noiembrie 2007, PMB a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, însă contractul nu s-a concretizat.

Contactaţi de Hotnews.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că firma care trebuia să facă drumul a intrat în faliment şi că nu se cunoaşte o dată certă la care vor începe lucrările.

Şase ani mai târziu, în 2013, Sorin Oprescu, promitea că lucrările vor începe în 2014 şi se vor finaliza până în 2016. A mai trecut un an şi în zonă nu s-a făcut încă nimic. Mai mult, în bugetul municipalităţii se arată că, până la finele anului 2013, pentru acest proiect s-au cheltuit cca 141 milioane lei, dar nu se ştie pentru ce anume.

La rândul lor, Victor Ponta şi fostul ministru al transporturilor, Dan Şova promiteau şi ei în 2013 că vor realiza un pasaj peste Centură, în continuarea Prelungirii Ghencea. Şova promitea chiar că proiectul va fi gata în 2014. Nici Guvernul, nici Primăria nu au respectat însă ce au promis. În bugetul primăriei pe 2014 pentru proiectul Prelungirea Ghencea au fost alocate doar 5 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea proiectului este estimată la 500 de milioane.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor