Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, un eveniment pentru un oraş mai aproape de oameni

În contextul în care Bucureştiul este sufocat de construcţii ilegale iar pe spaţiile verzi se defrişează şi se construieşte masiv, Capitala va găzdui sâmbătă, 22 noiembrie, un eveniment dedicat celor care vor să pună umărul la salvarea acestui oraş. Organizat de Centrul de Resurse pentru participare publică (cere), evenimentul este organizat în premieră şi va avea loc sâmbătă între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub Bucureşti (Str. Halelor nr. 5; punct de reper: zona Piaţa Unirii, la câteva minute de Hanul lui Manuc).
Conferinţă de presă susţinută miercuri, 29.10.2014, la sediul ActiveWatch din Bucureşti (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
20.11.2014

În contextul în care Bucureştiul este sufocat de construcţii ilegale iar pe spaţiile verzi se defrişează şi se construieşte masiv, Capitala va găzdui sâmbătă, 22 noiembrie, un eveniment dedicat celor care vor să pună umărul la salvarea acestui oraş. Organizat de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), evenimentul este o premieră şi va avea loc sâmbătă între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub Bucureşti (Str. Halelor nr. 5; punct de reper: zona Piaţa Unirii, la câteva minute de Hanul lui Manuc).

Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, cum au intitulat organizatorii evenimentul, îşi propune să aducă împreună grupuri civice şi organizaţii care acţionează pentru un oraş mai aproape de oameni, un oraş în care autorităţile publice să nu construiască pe spaţii verzi şi în care normele de urbanism să fie respectate.

"Grupurile de cetăţeni şi organizaţiile care vor participa la târg pun presiune pe primării şi politicieni atunci când spaţiul în care locuiesc este sufocat de clădiri construite peste noapte, fără a respecta normele legale, atunci când locurile de joacă şi spaţiile verzi sunt ocupate abuziv de imobile sau spaţii comerciale, atunci când administraţia publică adoptă proiecte cu impact asupra oraşului şi a vieţii bucureştenilor fără să îi consulte.", informează organizatorii, în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Printre grupurile şi organizaţiile prezente la târg, menţionăm: Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei, Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1”Asociaţia Komunitas, Berceni de la cartier la comunitate, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR, Cruciada Locatarilor, Observatorul urban, Decât o Revistă – seria Bucureşteanul, Agenţia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch -, Grupul de iniţiativă „Favorit”, Street Delivery, Grupul de iniţiativă Callatis-Drumul Taberei.

„Participarea publică a devenit din ce în ce mai vizibilă şi pusă în aplicare, iar oamenii obişnuiţi au început să se organizeze în grupuri civice pentru a determina instituţiile publice să rezolve probleme ale comunităţii. Este momentul să aducem la un loc toate aceste energii civice declară Nicoleta Chiriţă, Coordonatorul programului cere de organizare comunitară.

În cadrul Târgului de Iniţiativă Cetăţenească CeRe va organiza un atelier de schimb de experienţă pe tema posibilităţilor de intervenţie a cetăţenilor în cazul construcţiilor ilegale, avându-i ca invitaţi speciali: Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi reprezentaţi ai Grupului de Iniţiativă Ciurel, un atelier de intervenţii creative pe fotografii urbane pentru copii între 9-12 ani, organizat de Asociaţia Komunitas - cartierul ideal perceput şi imaginat prin ochii copiilor.

În cadrul aceluiaşi eveniment va avea loc avanpremiera piesei de teatru „4m²” (Scenariul şi Regia: Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre), inspirat din acţiunile cetăţenilor din cartierele bucureştene, care încearcă să încline balanţa de putere în relaţie cu autorităţile publice).

CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică este organizaţia care încurajează cetăţenii şi ONG-urile să aibă o voce puternică în faţa autorităţilor publice, să ia atitudine şi să se implice în decizii cu impact direct asupra lor sau asupra comunităţilor pe care le reprezintă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor