Ce nu face statul, face voluntariatul. Mobilizare a românilor la Londra
alte articole
Societatea românească din Londra s-a pregătit din timp pentru turul doi al prezidenţialelor. Voluntari din capitala britanică şi sudul Angliei s-au întâlnit pentru a pune la punct ultimele detalii în legătură cu organizarea cozilor care este de aşteptat să se formeze la secţiile de votare având în vedere antecedentele de la primul tur de scrutin.
Întâlnirea a avut loc chiar la Newman Catholic School, una dintre locaţiile de pe lista celor propuse pentru noi secţii de vot. Dar se pare că pentru guvernanţii români, această şcoală de stat cu acreditare şi licenţă nu a contat.
"Am venit în primul rând pentru a da o mână de ajutor comunităţii române şi în al doilea rând cred că este despre calitatea mea de cetăţean să mă implic în ceva care are ca principiu viitorul României."a explicat Laurenţiu Preda - voluntar
Cei prezenţi au fost instruiţi să menţină curăţenia, să aplaneze orice posibil conflict, să ajute la completarea declaraţiilor pe proprie răspundere, să ofere băuturi calde şi mâncare mulţimii ce aşteaptă exercitarea unui drept democratic.
"În primul tur de scrutin din câte am observat şi eu că am fost prezent la faţa locului în Brent Civic Center s-a creat o debandadă foarte mare, oamenii nu ştiau ce trebuie să facă în privinţa declaraţiilor pe propria răspundere, nu ştiau cum să le completeze, nu ştiau ce adresă trebuie să pună cea din Marea Britanie sau cea din ţară, de acasă din România." declară şi voluntarul Cornel Drob.
"M-am organizat eu şi mai mulţi studenţi de la University of Southampton, dinainte să ştim că există voluntariat la Londra. Noi fiind aproape de secţia de votare din Portsmouth, să mergem cu noaptea în cap când se deschid urnele la Portsmouth, să votăm acolo şi după aceea să plecăm la Londra cu declaraţii printate de noi. să ajutăm oamenii care nu au avut posibilitatea să printeze acasă." susţine Lavinia Otescu – voluntar
Românii strânşi la Newman Catholic School au tipărit peste 16 mii de declaraţii pe propria răspundere, ce vor fi împărţite pentru a înlesni viteza de votare.
În total s-au înregistrat 47 de voluntari, însă la adunare au reuşit să vină doar 26, restul nu au putut lipsi de la serviciu. Ei vor fi împărţiţi în trei echipe pe cele trei secţii de votare.
"M-a impresionat că fiecare intră pe uşa, fie cu câte un pacheţel cu 200-300-1000 de declaraţii, fie veneau cu un pachet de biscuiţi, fie veneau cu sticle de apă. Este un gest fantastic şi probabil este pentru prima dată când oamenii chiar sunt solidari cu o cauză. (…) În primul rând o să ne asigurăm de bună conduită, adică vom face o coadă separată cu oameni. De exemplu bătrâni, sau oameni care au dizabilităţi, femei gravide sau părinţi cu copii. În afară de aceasta vom servi apă, cafea, ceai ceva biscuit, putem de asemenea să le dăm sfaturi, vom încerca să aplanăm conflictele.", a declarat şi Iris Radulian - Project Manager MY România Group.
Mai multe firme româneşti şi străine au sărit în ajutorul iniţiativei ONG-ului MY România Group. În total s-au adunat 7000 de pixuri, 1000 de şnururi şi legitimaţii, 300 sticle cu apă şi zeci de saci pentru gunoi şi mănuşi de unică folosinţă.
"Noi sperăm din tot sufletul să se aprobe prelungirea orelor pentru secţiile de votare, poate chiar 11. Ar fi un lucru minunat pentru că vor fi mii de oameni ce vor veni acolo. Matematic vorbind eu tot cred că este imposibil pentru oameni să voteze, chiar şi la 30 de secunde pe om tot va fi imposbil.", precizează Iris Radulian - Project Manager MY România Group.
Organizatorii sunt conştienţi de numărul insuficient al locaţiilor şi speră că printr-o minune poate în ultimul ceas intervalul orar se va prelungi cu măcar încă două ore.