“Vrem parc, nu betoane!“ - un nou protest împotriva betoniadelor lui Robert Negoiţă

Protest îimpotriva betonărior din sectorul 3.
Protest îimpotriva betonărior din sectorul 3. (Prietenii Parcului IOR, Ana Maria Ioraş)

Câteva sute de persoane au ieşit sâmbătă în Parcul Titan (IOR), în semn de protest faţă de betonările sistematice ce au loc pe spaţiile verzi ale sectorul 3 şi pentru a cere primăriei transparenţă în relaţiile cu cetăţenii. Purtând pancarte cu mesaje “Vrem parc, nu betoane!“, “Demisia, aţi mutilat parcul“, “DNA să va ia“, oamenii au înconjurat, simbolic, porţiunea de parc pe care primarul sectorului 3, Robert Negoiţă intenţiona, până de curând, să o betoneze pentru a ridica o sală polivalentă.

Cetăţenii sectorului 3 au organizat mai multe proteste în ultima perioadă, nemulţumiţi de decizia lui Negoiţă de a construi o sală polivalentă în IOR, proiect ce ar fi presupus betonarea a 3000 de metri pătraţi de spaţiu verde din parc.

După ce timp de săptămâni în şir a ignorat protestele, petiţiile pe care cetăţenii le-au făcut şi interpelările directe vizând renunţarea la această construcţie, imediat după înfrângerea în alegeri a premierului Ponta, edilul sectorului 3 a dat un pas înapoi, anunţând că renunţă la proiectul pe care, până atunci, il susţinuse înfocat.

Pentru a fi însă siguri că anunţul nu este doar de formă şi că într-adevăr a renunţat la decizia de a ridica un nou edificiu în parc, cetăţenii cer o hotărâre de consiliu, care să confirme declaraţiile primarului. În consecinţă, cu mic cu mare, sute de oameni au protestat sâmbătă în parcul pe care doresc să-l protejeze.

Locuitorii sectorului 3 au cerut în primul rând ca hotărârea privind renunţarea la construirea sălii să fie luată în Consiliul Local şi să fie făcută publică, nu să se rezume la un comunicat pe site-ul primăriei. “Lumea nu mai crede în vorbe“, ne-a declarat Ana Maria Ioraş.

Totodată, cetăţenii le-au cerut edililor să oprească betonarea spaţiilor verzi, să facă publice contractele de întreţinere a parcurilor şi costul acestora, să lămurească situaţia celor 12 hectare din Parcul IOR retrocedate în condiţii cel puţin dubioase, să se ocupe de cinematograful Gloria si de Teatrul de vară din parcul Titanii (obiective care ar putea suplini cu succes funcţionalităţile sălii polivalente pe care o doreşte Negoiţă) şi, în genere, transparenţă în relaţia cu cetăţenii.

Reamintim în context că primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a concesionat întreţinerea celor patru mari parcuri din sector firmei Cris Garden pe o perioadă de 8 ani. Potrivit Hotnews, pentru întreţinerea spaţiilor verzi, plantat panseluţe, copăcei, pus băncuţe, locuri de joacă, coşuri de gunoi şi arteziene, primăria estimează să plătească peste 200 milioane lei (circa 50 milioane de euro).

Mai mult, pe lângă aceşti bani, Cris Garden primeşte şi dreptul de a exploata parcurile, contra unei redevenţe anuale de aproximativ 6.500 de euro. Primăria sectorului 3 a atribuit acest contract într-un mod netransparent. Deşi s-a organizat o licitaţie, ea nu a fost pusă pe site-ul public de licitaţii, mai informează sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne