Locuitorii din Prelungirea Ghencea protestează din nou: "Ne-aţi promis infrastructură, dar a fost o făcătură!" (VIDEO)

Protest în Prelungirea Ghencea, pentru modernizarea infrastructurii rutiere, 14 septembrie 2014.
Protest în Prelungirea Ghencea, pentru modernizarea infrastructurii rutiere, 14 septembrie 2014. (Ioan Florea, Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

În jur de 700 de locuitori din Prelungirea Ghencea au ieşit în stradă duminică în semn de protest faţă de situaţia jalnică a infrastructurii în zona în care locuiesc. Bucureştenilor li s-au alăturat cetăţeni din Clinceni şi Domneşti, revoltaţi şi ei că pierd zilnic ore în şir în trafic pentru a intra şi ieşi din Capitală.

Atât cetăţenii din Ghencea cât şi cei din localităţile limitrofe cer Primăriei Bucureşti, CJ Ilfvov şi CNADNR să realizeze investiţiile pe care le promit de ani de zile, respectiv modernizarea infrastructurii - construirea unui pasaj rutier peste centură la intrarea în Domneşti, lărgirea şoselei, trotuare, piste pentru biciclişti şi staţii RATB.

Niciunul din oficialii invitaţi la protest, respectiv premierul Victor Ponta, ministrul Transporturilor Ioan Rus, directorul CNADNR Narcis Neaga, Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu şi preşedintele CJ Ilfov Marian Petrache, nu s-au prezentat să discute cu cetăţenii, care de fapt plătesc taxe la buget.

"Avem drumuri ca la ţară dar noi stăm în Capitală! Dăm impozite grămadă ca să stăm cu toţii-n coadă! Ai luat acciza grămadă şi-ai băgat-o în desagă! Ponta candidează, Ghencea nu-l votează! Ne-aţi promis infrastructură dar a fost o făcătură! Nu veniţi voi azi la noi? Vom veni noi peste voi!", au fost versurile scrise de protestatari pentru autorităţile chemate să dialogheze cu ei, care, "surprinzător" nu au venit.

Au fost însă alături de cetăţeni Nicusor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiu, liderul sindical Bogdan Hossu,Silviu Văduva, conslier ACL în Consiliul General al Primăriei Capitalei precum şi consilieri consilieri locali primaria sector 6. Cu ocazia protestului, a fost semnată şi o petiţie ce va fi trimisă Primariei Capitalei, Consiliul Judeţean Ilfov, CNADNR etc.

Acesta a fost cel de al doilea protest organizat în zonă. În urmă cu două săptămâni, locuitorii din Prelungirea Ghencea au ieşit de asemenea în stradă. Deşi autorităţile nu au dat încă niciun semnal că ar intenţiona să ţină cont de doleanţele lor, oamenii sunt totuşi încrezători: "acum două săptămâni am fost 80 de persoane, acum suntem în jur de 400 şi nu ne vom opri aici. Nepăsarea autorităţilor naşte cetăţeni responsabili!", a declarat Delia, organizatoarea protestului.

Context

Prelungirea Ghencea, o şosea cu o singură bandă pe sens, fără infrastructură pietonală, deserveşte cel puţin 20.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, dar şi din localităţile limitrofe, care aparţin de judeţul Ilfov. Mămicile care locuiesc în Prelungirea Ghencea au de ales între a pierde ore în şir în trafic pentru a îşi duce copiii la grădiniţe şi şcoli, sau a merge pe jos prin praf sau noroi, funcţie de vreme, căci autorităţile nu le-au construit trotuare. La rândul lor, locuitorii din Clinceni care lucrează în Bucureşti se plâng şi ei că pierd deseori chiar şi trei ore dus şi trei ore întors în maşină când merg şi se întorc de la servicu.

Nemulţumirea cetăţenilor din Prelungirea Ghencea datează de ani de zile, oamenii fiind în permanenţă amăgiţi de autorităţi. În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat circa 400 milioane de lei pentru lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, până la limita administrativă a oraşului. Pe 8 noiembrie 2007, PMB a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, însă contractul nu s-a concretizat.

Contactaţi de Hotnews.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că firma care trebuia să facă drumul a intrat în faliment şi că nu se cunoaşte o dată certă la care vor începe lucrările.

Şase ani mai târziu, în 2013, Sorin Oprescu, promitea că lucrările vor începe în 2014 şi se vor finaliza până în 2016. A mai trecut un an şi în zonă nu s-a făcut încă nimic. Mai mult, în bugetul municipalităţii se arată că, până la finele anului 2013, pentru acest proiect s-au cheltuit cca 141 milioane lei, dar nu se ştie pentru ce anume.

La rândul lor, Victor Ponta şi Dan Şova promiteau şi ei în 2013 că vor realiza un pasaj peste Centură, în continuarea Prelungirii Ghencea. Şova promitea chiar că proiectul va fi gata în 2014. Nici Guvernul, nici Primăria nu au respectat însă ce au promis. În bugetul primăriei pe 2014 pentru proiectul Prelungirea Ghencea au fost alocate doar 5 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea proiectului este estimată la 500 de milioane.

În consecinţă, cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale, pe Prelungirea Ghencea, circulaţia rutieră se desfăşoară pe câte o bandă pe sens, blocajele se întind pe kilometri, nu există trotuare, iar când plouă, oamenii înoată prin noroi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne