Marş de protest în Prelungirea Ghencea. Cetăţenii cer condiţii civilizate de trafic
alte articole
Sute de bucureşteni din Prelungirea Ghencea sunt aşteptaţi sâmbătă, 18 octombrie, la un marş de protest. Locuitorilor din cartier li se vor alătura cetăţeni din localităţile limitrofe Capitalei, pentru care intratul şi ieşitul cu maşina din oraş s-a transformat de ani de zile într-un coşmar.
Iniţiatorii marşului de protest sunt locuitorii din zonă, care solicită modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, respectiv “stradă, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură”.
Marşul se va desfăşura între orele 11.00 şi 13.00, pe traseul Ansamblul Primăvara - Prelungirea Ghencea - intersecţia Prelungirea Ghencea cu Şoseaua de Centură Domneşti - Cartierul Latin - Prelungirea Ghencea - str. Valea Oltului - Ansamblul Primăvara, informează grupul de iniţiativa al cetăţenilor din Prelungirea Ghencea, printr-un comunicat de presă remis Epoch Times.
Acesta este cel de-al patrulea protest al locuitorilor din zonă în decurs de 3 luni. La fiecare acţiune au fost invitaţi şi oficialii care, în urmă cu un an, promiteau demararea lucrărilor la Proiectul “Penetraţie Prelungirea Ghencea–Domneşti’’, respectiv Premierul Victor Ponta, Primarul General Sorin Oprescu şi Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache. Autorităţile au fost invitate, printr-o scrisoare deschisă, şi la marşul de pe 18 octombrie. Scrisoarea deschisă poate fi citită la https://www.facebook.com/notes/initiativa-prelungirea-ghencea/scrisoarea-deschisa-trimisa-ieri-pe-email-la-guvernul-romaniei-cnadnr-pmb-si-cgm/916389071724571
Între timp, la solicitările repetate ale locuitorilor, autorităţile au dat răspunsuri complet nesatisfăcătoare. Atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au dat informaţii vagi, fără termene clare şi fără transparenţă în legătură cu stadiul lucrărilor şi al exproprierilor.
Organizatorii protestului reamintesc că în zonă locuiesc peste 20.000 de cetăţeni, afectaţi zilnic de imposibilitatea de a circula, în condiţiile în care Prelungirea Ghencea are câte o singură bandă pe sens, iar numărul maşinilor creşte în ritmul alert al dezvoltării imobiliare. În plus, lipsa infrastructurii pietonale reprezintă un risc real pentru copiii din cartierele nou construite, mai scriu organizatorii marşului de mâine.
Context
Prelungirea Ghencea, o şosea cu o singură bandă pe sens, fără infrastructură pietonală, deserveşte cel puţin 20.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, dar şi din localităţile limitrofe, care aparţin de judeţul Ilfov. Mămicile care locuiesc în Prelungirea Ghencea au de ales între a pierde ore în şir în trafic pentru a îşi duce copiii la grădiniţe şi şcoli, sau a merge pe jos prin praf sau noroi, funcţie de vreme, căci autorităţile nu le-au construit trotuare. La rândul lor, locuitorii din Clinceni care lucrează în Bucureşti se plâng şi ei că pierd deseori chiar şi trei ore dus şi trei ore întors în maşină când merg şi se întorc de la servicu.
Nemulţumirea cetăţenilor din Prelungirea Ghencea datează de ani de zile, oamenii fiind în permanenţă amăgiţi de autorităţi. În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat circa 400 milioane de lei pentru lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, până la limita administrativă a oraşului. Pe 8 noiembrie 2007, PMB a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, însă contractul nu s-a concretizat.
Contactaţi de Hotnews.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că firma care trebuia să facă drumul a intrat în faliment şi că nu se cunoaşte o dată certă la care vor începe lucrările.
Şase ani mai târziu, în 2013, Sorin Oprescu, promitea că lucrările vor începe în 2014 şi se vor finaliza până în 2016. A mai trecut un an şi în zonă nu s-a făcut încă nimic. Mai mult, în bugetul municipalităţii se arată că, până la finele anului 2013, pentru acest proiect s-au cheltuit cca 141 milioane lei, dar nu se ştie pentru ce anume.
În consecinţă, cu mai puţin de o lună luni înainte de alegerile prezidenţiale, pe Prelungirea Ghencea, circulaţia rutieră se desfăşoară pe câte o bandă pe sens, blocajele se întind pe kilometri, nu există trotuare, iar când plouă, oamenii înoată prin noroi.