Ziua 50. "Revoluţia bunului simţ" continuă, pentru o Românie fără penali
alte articole
UPDATE. Aşa cum ne-au obişnuit în fiecare seară, la ora 21:00, protestatarii şi-au aprins luminile telefoanelor mobile şi au intonat imnul, după care au strigat, minute în şir, Demisia!
Acum, că s-au împlinit 50 de zile de când tot strigă Demisia! şi Guvernul se preface a nu îi auzi, oamenii se declară indignaţi de sfidarea celor de la putere:
"Zici că şi-au pus dopuri în urechi, n-au nicio treabă cu noi. Păi ne sfidează de atâtea luni de zile, nu vedeţi ce se întâmplă?! De ce mai ieşim? Sperăm, pentru că speranţa moare ultima. Sperăm să se întâmple ceva... măcar stăm în coasta lor să nu mai facă prostii precum au făcut", a declarat o protestatară.
Dincolo de indignare, stă însă speranţa ruperii cercurilor vicioase şi construirii unui nou viitor.
"Stăm aici de 50 de zile. Linia s-a tras în România zilei de astăzi între cei ce vor să rămână într-un trecut şi să repete un cerc vicios în care ne învârtim de 27 de ani şi noi cei care vrem o ţară democratică şi un viitor pentru copiii noştri. Dacă la alegerile viitoare, fie ele şi anticipate, un partid - oricare partid - e capabil să vină cu un nou proiect constituţional în care să intre atât doleanţele Pieţei cât şi noua proclamaţie de la Timişoara, ei sunt cei care merită să câştige şi să meargă alături de noi într-o Românie a viitorului", spune un protestatar.
* * *
UPDATE. În jur de 50 - 70 de protestatari #rezist s-au strâns în Piaţa Victoriei pentru a cere demisia Guvernului Grindeanu.
"Continui să vin în Piaţă din acelaşi motiv pentru care am venit în prima zi şi din acelaşi motiv pentru care o să vin aici până în ultima zi: demisia Guvernului, în primul şi în primul rând, care a permis să se întâmple o asemenea aroganţă în politica românească, în politica mondială. Nu cred că s-a mai întâmplat într-un stat democratic să se dea o asftel de măsură", declară un tânăr.
"Am venit aici pentru a milita împreună cu ceilalţi împotriva corupţiei. Să-şi dea demisia Grindeanu, Tăriceanu şi Dragnea", declară o altă manifestantă.
* * *
Marţi, 21 martie, se împlinesc 50 de zile de când, într-o altă marţi, o marţe neagră a democraţiei româneşti cum i s-a spus, Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanţa prin care a mutilat Codurile Penale în favoarea corupţilor. Şi în această seară, la fel ca în toate celelalte seri, protestatarii #rezist revin la Guvern nemulţumiţi că cei vinovaţi de adoptarea OUG 13 nu şi-au asumat vina şi nu au plătit pentru ea cu demisia.
Cei ce continuă să vină la Guvern - indiferent că ninge, plouă sau e frig - vor, prin prezenţa lor, să ţină aprins "focul democraţiei", protestele fiind singura pârghie care le-a mai rămas într-o Românie unde Guvernul a încercat să legalizeze hoţia iar Avocatul Poporului şi CCR sunt politizate.
"Trebuie să rezistăm, important e să ţinem acest foc aprins, e focul democraţiei. Din păcate, e singurul lucru care ne-a rămas, nu avem absolut nicio altă pârghie care să susţină poporul. Avocatul poporului, din păcate, e numit politic, CCR aţi văzut ce au făcut în ultimele două săptămâni şi or să mai facă, şi mai e acel CNA care e la fel, politic şi nu sancţionează mizeria asta din televiziuni", ne declara ieri un protestatar.
Ferm convinşi că dacă Guvernul, Parlamentul vor face vreo nefăcută, românii vor ieşi din nou cu zecile de mii, protestatarii care revin seară de seară în Victoriei se declară ferm determinaţi să reziste şi să continue să protesteze oricât va fi necesar, pentru ca România să nu se întoarcă înapoi cu 27 de ani în timpurile când cei aflaţi la putere puteau comite orice abuz fără ca nimeni să-i sancţioneze.
"Sper ca în urma protestelor noastre #rezistente, toţi politicienii vizaţi de indignarea, criticile şi nemulţumirile noastre îndreptăţite – cei care ne conduc, cei aflaţi la putere, cei care ne reprezintă în Guvern, în Parlament, în fruntea partidelor politice – să înveţe că trebuie să asculte şi să respecte vocea şi cererile de bun-simţ ale oamenilor în slujba cărora se află: să conducă ţara eliminând din instituţiile şi funcţiile publice corupţia, furturile, incompetenţa, amatorismul, lipsa de transparenţă în orice act de guvernare; să respecte Constituţia şi legile ţării, precum şi orientarea pro-europeană şi drumul european pe care de mult România s-a înscris, să respecte angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de aliaţii europeni şi americani, să guverneze şi să conducă în slujba oamenilor, nu a intereselor proprii, potrivit legilor, nu ca grupuri infracţionale organizate",ne declara o protestatară.
Credit foto: Mihuţ Savu