Ministru polonez îl acuză pe preşedintele Consiliului European de trădare

Ministrul polonez al Apărării Antoni Macierewicz l-a acuzat pe preşedintele Consiliului European de trădarea intereselor naţionale ale Poloniei în favoarea Moscovei. Acuzaţia implică tragedia aeriană din 2010 în care a fost ucis preşedintele polonez Lech Kaczynski.
Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz. (Getty Images)
Andrei Popescu
22.03.2017

Antoni Macierewicz consideră că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a comis o “infracţiune” acceptând un acord cu Rusia în ceea ce priveşte investigarea avionului polonez prăbuşit în apropierea oraşului rusesc Smolensk, lucru care aparent a minimizat rolul polonezilor în anchetă.

“Tusk a încheiat un contract ilegal cu Vladimir Putin în detrimentul Poloniei şi ar trebui să răspundă penal pentru acest lucru”, a declarat marţi ministrul polonez al Apărării ziarului Gazeta Polska Codziennie.

Ministrul polonez, care conduce o comisie specială pentru reinvestigarea prăbuşirii avionului, a anunţat oficialii din biroul procuraturii despre suspiciunile referitoare la Tusk. Conform lui Macierewicz, premierul de la acea vreme, Donald Tusk, a comis un “abuz de încredere în relaţiile externe”.

Un purtător de cuvânt al biroului procuraturii a declarat că acuzaţiile ar putea indica o “trădare diplomatică”. Procurorii au acum la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă vor investiga cazul.

Incertitudini privind ancheta de la Smolensk

În 2010, preşedintele polonez de la acea vreme Lech Kaczynski şi alţi 95 de oficiali au murit când avionul în care se aflau s-a prăbuşit în timp ce zbura spre localitatea rusă Smolensk. Preşedintele şi aproape întregul guvern polonez călătoreau în Rusia pentru a participa la comemorarea masacrului comis de serviciul secret sovietic (NKVD) în 1940 la Katyn.

Mulţi membri ai partidului de guvernământ (PiS) al lui Kaczynski suspectează că incidentul aviatic ar fi fost de fapt un asasinat şi o conspiraţie între autorităţile ruse şi membri ai guvernului condus la acea vreme de Donald Tusk.

Asupra lui Donald Tusk, de fapt singurl membru al cabinetului polonez rîmas în viaţă din cauză că nu era în avion, planează numeroase bănuieli - politicianul polonez fiind acuzat inclusiv de faptul că a permis ca Rusia să confişte toate rămăşiţele avionului Tu 154, inclusiv laptopuri NATO aparţinând generalilor polonezi, conţinând numeroase secrete.

Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului de guvernământ PiS şi frate geamăn al răposatului preşedinte polonez, l-a acuzat pe Tusk că a contribuit la moartea fratelui său.

Ministrul polonez al Apărării Macierewicz a declarat, marţi, că Tusk a eşuat să “garanteze participarea reprezentanţilor Poloniei la toate activităţile investigative desfăşurate la faţa locului” şi să asigure returnarea rămăşiţelor avionului.

Donald Tusk, ales recent pentru un nou mandat la conducerea Consiliului European în ciuda opoziţiei guvernului polonez, a negat în repetate rânduri acuzaţiile.

“Aceasta nu este o chestiune de natură legală sau politică, este vorba doar de emoţii şi obsesii”, a declarat Tusk marţi. “Prin urmare, nu este de competenţa mea să comentez astfel de cazuri”.

Declaraţiile lui Macierewicz par să reprezinte cel mai recent capitol dintr-o serie de incidente stânjenitoare între cele două mari partide politice din Polonia.

Săptămâna trecută, guvernul l-a citat pe Tusk în calitate de martor într-un caz legat de cooperarea dintre serviciile secrete ruse şi poloneze. Tusk a refuzat să depună mărturie.

La începutul acestei luni, Varşovia s-a văzut izolată după ce a încercat să-l înlăture pe Tusk de la conducerea Consiliului European. Toţi ceilalţi membri UE au votat în favoarea lui Tusk, oferindu-i un nou mandat de doi ani şi jumătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor