Ziua 49. "Trebuie să rezistăm, important e să ţinem acest foc aprins, e focul democraţiei!"

La 27 de ani după Revoluţie suntem tot pe ultimul loc în Europa şi viitorul nu arată deloc luminos cu politicienii la putere, spun protestatarii care vin în Piaţa Victoriei pentru a îşi oferi lor, copiilor şi nepoţilor un alt viitor.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La ora 21, protestatarii, strânşi în cerc, au cântat imnul României şi au luminat Piaţa Victoriei cu lanternele şi telefoanele mobile. După imn, cei peste 100 de oameni veniţi la protest au scandat Demisia!

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)


* * *

UPDATE. Câteva zeci de persoane s-au strâns, în jurul orei 20:20, în Piaţa Victoriei, unde protestează paşnic. Se scandează: "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Cei prezenţi în Piaţă se declară ferm determinaţi să reziste şi să continue să protesteze oricât va fi necesar, pentru ca România să nu se întoarcă înapoi cu 27 de ani în timpurile când cei aflaţi la putere puteau comite orice abuz fără ca nimeni să-i sancţioneze.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Dacă noi nu mai venim aici, ne întoarcem înapoi în timp (...) Nu e normal ca după 27 de ani să ne întoarcem înapoi. Dacă încetăm să ne exprimăm dreptul liber la protest şi de a încerca să schimbăm mentalităţile din ţara asta, ciclul o să se repete şi o să rămânem prinşi în acelaşi prezent, la fiecare 10 ani o generaţie o să se ridice şi o să aibă aceleaşi proleme pe care le avem noi acum", spune un protestatar.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Trebuie să rezistăm, important e să ţinem acest foc aprins, e focul democraţiei. Din păcate e singurul lucru care ne-a rămas, nu avem absolut nicio altă pârghie care să susţină poporul. Avocatul poporului, din păcate, e numit politic, CCR aţi văzut ce au făcut în ultimele două săptămâni şi or să mai facă, şi mai e acel CNA care e la fel, politic şi nu sancţionează mizeria asta din televiziuni", adaugă un altul.

Cât despre faptul că sunt mult mai puţini acum după 49 de zile de proteste, cei veniţi în Piaţă cred că la următoarele derapaje majore vor fi din nou cu zecile de mii.

"În continuare nu concep şi nu voi concepe să fim conduşi de nişte penali, penali în Parlament, penali în Guvern. Chiar dacă aparent nu rezolvăm mare lucru, suntem aici şi tragem un semnal de alarmă, suntem cu ochii pe ei, suntem vigilenţi şi la fiecare derapaj sunt convinsă că vom ieşi mult mai mulţi cum am fost în urmă cu nişte săptămâni", spune o protestatară.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

Protestele continuă în Piaţa Victoriei pentru a 49-a zi consecutiv de la adoptarea OUG 13. Astăzi, protestatarii care, reamintim, sunt prezenţi aproape non-stop în Piaţă cerând demisia Guvernului, au avut parte de o serie de surprize neplăcute.

Astfel, în jurul prânzului, mâna de oameni prezentă în Piaţă pentru a asigura continuitatea protestelor, s-au trezit cu o platformă de tractare venită să le ridice dubiţa parcată în scuarul din Victoriei, dubiţă în care oamenii se adăpostesc când plouă, îşi ţin steaguri, pancarte, boxe etc. Finalmente, protestatarii au scăpat cu maşina neridicată mutând-o ei înşişi din scuar. Merită menţionat că proprietarul maşinii a notificat Primăria Capitalei despre intenţia de a-şi parca maşina în zona aferentă protestelor şi a primit un răspuns negativ, fără ca Primăria să-şi justifice în vreun fel refuzul. Detalii aici

Ulterior, manifestanţii care protestau lângă intrarea în Guvern dinspre strada Paris, cerându-le angajaţilor Executivului să nu mai colaboreze cu "hoţii!", s-au trezit "vizitaţi" de două ori de jandarmi care i-au legitimat le-au cerut să părăsească locul protestului, aceasta în condiţiile în care organizatorul, Cristian Mihai Dide, notificase Primăria cu câteva zile înainte de protest, conform legii. Cum Primăria nu a comunicat vreo obiecţie în termen de 48 de ore, se consideră că protestul se poate desfăşura.

Ştiind că a făcut toate demersurile legale pentru notificarea protestului, aşa cum cere legea, Dide nu s-a lăsat intimidat şi a continuat să îşi strige mesajul către angajaţii Guvernului, cărora le-a cerut să nu-i ajute pe hoţii ce au adoptat OUG 13. Imagini video de la interacţiunea cu jandarmii aici

"Nu mai furaţi, puneţi mâna şi luaţi şi dvs nişte competenţe, nu mai staţi în clădirea asta de pomană pe banii noştri. Când luaţi fluturaşul de salariu să ştiţi că e un fraier în faţa Guvernului şi plăteşte taxe", a fost unul dintre mesajele transmise de Dide angajaţilor Guvernului.

Reamintim că de 49 de zile consecutiv, cetăţenii vin zi de zi şi seară de seară în Piaţa Victoriei, cerând demisia celor ce se fac vinovaţi de adoptarea OUG 13 prin care Guvernul Grindeanu mutila Codurile Penale în favoarea corupţilor. În plus faţă de demisia Guvernului oamenii vor ca în demnităţile publice să nu mai fie corupţi iar clasa politică la putere să conducă ţara în interesul românilor, nu al unor clici.

Credit foto: Mihuţ Savu