Veşti bune pentru deţinuţi. Parlamentari UDMR au pregătit un proiect de lege pentru ei

Sute de mii de oameni au reproşat Guvernului ca şi-a făcut o prioritate din puşcăriaşi în loc să se ocupe de şcoli şi spitale. Iată că priorităţi similare au şi parlamentari UDMR, care vin cu un nou proiect vizând "supraaglomerarea" penitenciarelor.
Loredana Diacu
13.03.2017

alte articole

(Captură Foto)
Loredana Diacu
13.03.2017

Mai mulţi parlamentari UDMR au depus la Senat, în data de 8 martie, un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin care propun relaxarea condiţiilor de liberare condiţionată. Proiectul, care prevede că cei condamnaţi pot ieşi mai repede din închisori prin micşorarea fracţiilor de pedeapsă i-ar putea ajuta pe deţinuţi precum Voiculescu şi Vântu să poată beneficia de eliberarea condiţionată după efectuarea unei treimi din pedeapsă, faţă de jumătate cum prevede legea în prezent, relatează HotNews.

În plus, parlamentarii propun ca fiecare lucrare ştiinţifică” scrisă în închisoare să fie recompensată cu 20 de zile câştig, aceasta după ce fostul ministru al justiţiei Raluca Prună a limitat prin OUG acordarea de zile câştig la 20 indiferent de numărul cărţilor scrise.

Aleşii îşi justifică proiectul de lege prin nevoia reducerii supraaglomerării din închisori: “Suntem conştienţi că pe plan intern este foarte delicată punerea problemei adoptării unor acte normative prin care să se reducă supraaglomerarea din penitenciare, însă aceasta este singura modalitate prin care s-ar îmbunătăţi considerabil condiţiile de detenţie şi ar micşora sumele care ar putea fi alocate unităţilor penitenciare, iar pe de altă parte ar contribui la evitarea pronunţării unei hotărâri pilot de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care România ar fi condamnată pentru neasigurarea condiţiilor de detenţie corespunzătoare persoanelor private de libertate”.

Revenind la proiect, o altă modificare substanţială adusă de acesta Codurilor Penale se referă la judecarea cererii de liberare condiţionată. În prezent, pentru ca un deţinut să poate fi liberat condiţionat, cererea trebuie aprobată de o instanţă, care nu are un termen de judecată. Potrivit noilor reguli, decizia este luată de la instanţă şi mutată la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de trei zile de la formularea cererii de către deţinut, ceea ce este mişcare riscantă.

"Intervenţiile şi presiunile sunt infinit mai uşoare”, a explicat pentru Hotnews Sorin Dumitraşcu, expert în problemele penitenciarelor şi fost director ANP.

Mai mult, în opinia expertului, impunerea unui termen de trei zile pentru pronunţarea unei decizii este "absolut nerealistă".

"Liberarea condiţionată nu este un drept al deţinutului. De acord că e bine să îi scoatem din penitenciare pe cei care dau dovezi că se schimbă, dar nu e în ordine ca să se ajungă la idea că liberarea condiţionată ar fi un drept”, declara fostul şef ANP.


Modificările propuse de aleşii UDMR, conform Hotnews

"Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii. Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă

Cum este acum
Articolul 100
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

Cum se schimbă
Articolul 100
a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Cum este acum

(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârstă de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) – d).

Cum se schimbă
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârstă de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) – d)."

Articolul integral poate fi citit aici

Iniţiatori: Csaszar Karoly Zsolt - senator UDMR; Cseke Attila-Zoltan - senator UDMR; Fejér Laszlo-Ödön - senator UDMR; Novak Csaba-Zoltan - senator UDMR; Tanczos Barna - senator UDMR; Verestóy Attila - senator UDMR; Ambrus Izabella-Agnes - deputat UDMR; Marton Arpad-Francisc - deputat UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor