Ponta. Vinovaţi de cozile la votul în diaspora, românii din diaspora

Cozile uriaşe ce s-au format în 2014 la secţiile de votare din diaspora ar fi fost datorate nu autorităţilor statului ci celor care se aşezau de două, trei, patru ori la rând să se arate la televizor, susţine Ponta.
Loredana Diacu
22.08.2016

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.08.2016

Fostul premier Victor Ponta a afirmat, duminică seara, la România TV, că la alegerile prezidenţiale din 2014 unii cetăţeni români din afara ţării se aşezau de mai multe ori la rând pentru a forma cozi şi pentru a fi arătaţi la televizor, relatează Mediafax.

"Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se aşezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca să fie cozi, să se arate la televizor", a declarat Victor Ponta.

Fostul premier a mai susţinut că la alegerile din 2014 au fost înfiinţate la fel de multe secţii de votare câte au fost şi la alegerile anterioare, a criticat actuala lege, invocând numărul mic al românilor din diaspora care s-au înscris în Registrul electoral, pentru a vota prin corespondenţă sau la secţia de votare.

"Acum dacă îi întrebaţi pe cei care stăteau la coadă, am văzut că s-au înscris 8.000 de oameni să voteze în diaspora. 8.000 sunt în câteva blocuri în Drumul Taberei. Şi noi, toată ţara, tot Guvernul, munceşte numai pentru cei 8.000", a declarat Ponta.

Reamintim că mii de români au stat la cozi infernale la alegerile prezidenţiale din 2014, pentru a putea vota. Deşi cetăţenii şi reprezentanţele diplomatice au cerut suplimentarea numărului de centre de votare pentru turul 2, Ministerul de Externe, condus la vremea respectivă de Titus Corlăţean, a refuzat solicitările, ceea ce a dus la formarea unor cozi interminabile de oameni şi la împiedicarea multora dintre ei să voteze.

Organizarea alegerilor din 2014 în diaspora reprezintă subiectul unui doar DNA, fostul ministru de externe, Titus Corlăţean fiind acuzat că, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus (Victor Ponta n.r.) şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte (PSD).

"Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate", se precizează în comunicatul DNA.

Mai amintim în context că Guvernul Cioloş a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordonanţă care prevede că românii aflaţi în străinătate se vor putea înscrie în Registrul Electoral şi prin email, nu doar trimiţând documentele aferente prin poştă sau prezentându-se personal.

Pentru a se înscrie în Registrul Electoral via email, doritorii vor trebui doar să completeze o cerere în care îşi vor menţiona numele, prenumele şi codul numeric personal, la care vor ataşa o copie a actului de identitate şi una a documentului care dovedeşte reşedinţa sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu.

De asemenea, pentru a evita repetarea experienţelor neplăcute de la alegerile prezidenţiale, când românii din diaspora au stat la cozi uriaşe pentru a vota, actul normativ dă posibilitatea Ministerului de Externe să ceară înfiinţarea unor noi secţii de votare în străinătate, în funcţie de necesităţi.

Astfel, ordonanţa prevede că pot fi organizate secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Noile secţii pot fi înfiinţate, la propunerea Ministerului de Externe, în termen de doar 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor.

Nu în ultimul rând, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elimină o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare în cazul alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate. Actul normativ urmează să fie discutat cel mai probabil în septembrie, în prima şedinţă de Guvern de după revenirea Parlamentului din vacanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor