EXCLUSIV. Oleg Brega: într-un sfert de secol, politicienii n-au putut asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor

Jurnalistul şi activistul pentru drepturile omului, Oleg Brega revine pe scena politică la Chişinău după ce şi-a anunţat intenţia de a candida independent la prezidenţiale. Anterior, activistul a fost cel mai bine cotat candidat independent în cursa pentru alegerile parlamentare din 2014.
Anişoara Chiriac
18.08.2016

alte articole

Oleg Brega, activist civic (facebook.com / o.brega)
Anişoara Chiriac
18.08.2016

În această toamnă, Republica Moldova să pregăteşte să-şi aleagă un nou preşedinte. Dacă unele partide politice îşi mai ţin candidaţii în umbră, atunci câţiva candidaţi independenţi au fost ceva mai activi, iar despre intenţia de participare la cursa prezidenţială din luna octombrie au anunţat deputatul liberal-democrat, Valeriu Ghileţchi şi mai nou, binecunoscutul activist civic, Oleg Brega.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Epoch Times România, Oleg Brega îşi argumentează intenţia de a se înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte şi anunţă că va începe cu buget zero. Activistul mai este optimist că în campania sa electorală s-ar putea implica sute de voluntari, dar, în acelaşi timp, înţelege că din cauza barierelor impuse de legislaţia Republicii Moldova, şansele reale de a accede în funcţie sunt minime.

ET: De ce vă doriţi funcţia de preşedinte?

Oleg Brega: Pentru că e singura funcţie publică scoasă la concurs toamna asta. Sunt politician începător şi nu pot rata nicio competiţie politică. Caut ocazii să ajung la tribună pentru a anunţa despre mine şi valorile pe care le apăr şi promovez.

ET: Dacă vreun partid v-ar propune să deveniţi candidatul lor la prezidenţiale, aţi accepta? Şi dacă da, ce criterii ar trebui să întruească acele partide interesate în candidatura dumneavoastră?

Oleg Brega: Prefer să nu mă asociez cu formaţiunile politice înregistrate până azi deoarece n-au fost capabile într-un sfert de secol să vină cu soluţii pentru securitatea şi bunăstarea moldovenilor, cum n-au reuşit să identifice în interiorul acelor partide politicieni credibili şi vizibili care să poată candida, nu văd de ce-aş fi eu locomotivă de mărfar sau cu pasageri clandestini.

ET: Cât de fezabil este un ”buget zero” în cursa electorală? Mai ales dacă e să luăm în considerare că legislaţia cere 15.000 de semnături în favoarea candidaturii dvs. din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale ale ţării, deci vorbim de resurse umane şi financiare considerabile.

Oleg Brega: E aproape ireal şi cei care au inventat astfel de condiţii s-au gândit anume la asta, ca niciun concurent curat, onest, fără milioane compromiţătoare cu care să-l sau să o poată controla, nici să nu ajungă în buletinul de vot. Dar, cum foarte multă lume oricum trăieşte sub limita sărăciei şi disperarea este mare, nu exclud că sute de voluntari ar putea să se implice neremunerat ca să mă ajute. Chiar şi eu sunt gata să fac voluntariat o lună pentru a susţine un candidat independent comparabil.

ET: Aţi candidat independent şi la alegerile parlamentare din 2014. În cursa pentru fotoliul de primar, la fel, aţi început campania în calitate de candidat independent ca ulterior să acceptaţi propunerea Partidului Democraţia Acasă. Care este experienţa unui candidat independent în Republica Moldova?

Oleg Brega: Este evidentă discriminarea prin lege, chiar dacă Comisia de la Veneţia a semnalat aceste probleme, legiuitorii moldoveni au preferat să mimeze echilibrarea şanselor, de fapt, independenţii nici azi nu au cum să ajungă în funcţii decizionale decât dacă au sprijinul ascuns al celor cu pâinea şi cuţitul, sau, în mod excepţional, cineva reuşeşte să ajungă consilier local, primar.

ET: De la ultimele alegeri, la Chişinău au apărut mai multe forţe politice care se declară în opoziţie actualei guvernări, cum ar fi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, liderul mişcării fiind Andrei Năstase. De curând, aceştia, împreună cu PLDM, au anunţat că îşi unesc forţele pentru a promova un singur candidat la prezidenţiale. Odată cu intenţia dvs. de a candida independent, am putea deduce că nu susţineţi eventuala candidatură a Maiei Sandu ori a lui Andrei Năstase?

Oleg Brega: Niciunul nu vorbesc deschis şi curajos despre drepturi egale pentru toţi, despre separarea bisericii de stat, despre echitate socială. A treia componentă a blocului ad-hoc e compromisă de participarea la o guvernare coruptă, acum nici nu îndrăzneşte să delege un candidat propriu la acest scrutin, cum pot să susţin aşa ”opoziţie”?

Sunt şi alte trei duzine de partide în afara Parlamentului şi, deci, în opoziţie guvernării, dar acelea nu fac şi nu spun chiar nimic ca să merite încrederea mea.

ET: Dacă Igor Dodon a început o campanie de defăimare a unioniştilor, atunci Pavel Filip scria de curând într-un editorial pentru presa străină că Moldova are nevoie de vest, iar lupta pentru postul de preşedinte va fi afectată de criteriul geopolitic. Deci, se pare ca şi aceste alegeri vor fi marcate de omniprezenta dezbatere în politicul moldovenesc: Est versus Vest. În cazul în care veţi fi cu succes înregistrat în cursa electorală, veţi miza pe criteriul geopolitic pentru a convinge oamenii să vă voteze?

Oleg Brega: Funcţia de preşedinte e, poate, cea mai politică posibilă şi responsabilă de relaţii externe, dar eu mă declar cosmopolit, cetăţean al planetei, deci, nu voi specula în discursul electoral neînţelegerile etnice şi intrigile geopolitice, cred că şi unioniştii au dreptul la exprimare, la întrunire cu tricoloare, poate chiar să iniţieze referendumuri, la fel cum filoruşii pot să defileze cu panglici bicolore sau cu drapele roşii. Pentru mine ca activist şi potenţial preşedinte sunt şi vor fi mai importante fiinţele umane, drepturile lor şi satisfacţia de a trăi împreună aici şi acum, decât faptul cum se numeşte statul, cât de mare este şi cu care altă ţară se mărgineşte.

ET: Cum ar putea un activist civic deveni un bun preşedinte de ţară sau, cu alte cuvinte, de ce ar trebui oamenii să vă susţină în cursa prezidenţială din această toamnă?

Oleg Brega: Sunt ateu şi nu cred în minuni, dar cred că unul ca mine poate ajunge în funcţia de preşedinte doar în mod miraculos, atâtea piedici birocratice au fost gândite de cei ce deţin pâinea şi cuţitul, atâta manipulare şi propagandă s-a făcut până acum şi se va mai face până la şi în timpul campaniei electorale, atâtea milioane se vor cheltui oficial şi se ”investesc” deja ilegal în cumpărarea votului util clasei politice actuale, încât un activist insubordonabil, un politician intransigent şi direct nu va ajunge curând favoritul alegătorilor.

Dar miza mea e anume schimbarea atitudinii electoratului, vreau să le aduc alternative reale, credibile, să nu mai fie nevoiţi să aleagă răul cel mai mic sau să boicoteze alegerile. Vreau să-i îndemn pe concetăţeni să-şi ia soarta în mâini şi să-şi gestioneze fericirea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor