FADERE: Dacă statul român nu va asigura accesul la vot al românilor din diaspora, vom boicota alegerile

Prezent la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, Daniel Ţecu, reprezentant al Federaţiei asociaţiilor de români din Europa FADERE a cerut autorităţilor din România secţii de vot în toate oraşele din lume unde sunt comunităţi mari de români.
Sectia de votare 90, Roma, Italia.
Sectia de votare 90, Roma, Italia. (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)

”Legea votului prin corespondenţă s-a tot tărăgănat până s-a făcut o lege proastă. Înscrierea în Registrul Electoral noi am cerut să fie online, dar ei au rămas la ideea ca românii să se ducă la consulat să se înregistreze”, a declarat preşedintele FADERE.

El a arătat că în 2014 secţiile de vot în Spania şi Italia erau insuficiente, dar acum sunt de 5 ori mai puţine.

Pe de altă parte, Daniel Ţecu a subliniat faptul că un sfert dintre români locuiesc în afara graniţelor şi sunt 400 de deputaţi pentru trei sferturi, iar pentru Diaspora 4. El a cerut mărirea numărului parlamentarilor care reprezintă diaspora şi să i se permită MAE să deschidă secţii de vot oriunde este nevoie.

Preşedintele FADERE s-a referit şi la intenţia guvernului Cioloş de a introduce posibilitatea înregistrării online în Registrul Electoral a românilor din diaspora, arătând că ”ideea este bună, dar trebuia pusă în practică acum 6 luni, fiindcă până pe 31 august mai este foarte puţin timp”.

”Începerea, de urgenţă, de Ministerul Afacerilor Externe, a negocierilor cu administraţiile din ţările unde sunt comunităţi mari de români şi unde nu se pot instala secţii de vot decât la misiunile consulare din cauza legislaţiei lor. S-a constatat în decursul anilor că aceste ţări sunt dispuse să facă excepţii. De exemplu Canada, chiar dacă legislaţia lor nu permite instalarea de secţii de vot în afară de secţiile consulare, a făcut excepţie la alegerile de acum câţiva ani pentru Republica Moldova. Şi Germania, care are o lege asemănătoare, a făcut excepţii pentru Turcia ori de câte ori a fost nevoie”, a mai spus Ţecu.

"Dacă Statul Român va manifestă aceeaşi nepăsare ca de obicei pentru românii din diaspora, şi ei nu vor putea vota, luăm în calcul boicotarea alegerilor din 2016 ", a concluzionat Daniel Ţecu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne