Kelemen Hunor: O moţiune de cenzură nu e o tragedie pentru România

Dacă cineva vorbeşte despre o moţiune de cenzură atunci unii sar şi spun "de ce pregătiţi o crimă împotriva guvernului?". Nu e o crimă, este un instrument constituţional, este un instrument democratic, a opinat liderul UDMR Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.08.2016

O eventuală moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş nu ar fi tocmai o tragedie pentru România în acest moment, a declarat marţi, într-un interviu acordat Mediafax, preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

"Avem nemulţumirile noastre, care din păcate şi am spus că o moţiune de cenzură nu ar fi o tragedie pentru România în acest moment pentru că ar fi un guvern interimar, cu atribuţii limitate şi nu ne gândim, eu nu m-am gândit la o altă formulă de guvernare până la alegeri. S-a mai întâmplat să fie un Guvern interimar o perioadă scurtă în 2009 şi lucrurile au mers aşa cum merg de obicei. De aici şi până la a spune că suntem gata să votăm o moţiune de cenzură este o cale lungă, extrem de lungă", a afirmat Kelemen Hunor.

Şeful UDMR susţine că Guvernul pregăteşte în jur de 20 – 25 de Ordonanţe de urgenţă spre sfârşitul lunii august sau în primele zile din septembrie.

"Nu ştiu dacă este corect să primească România ordonanţe de urgenţă peste ordonanţe de urgenţă de la un guvern care nu are legătură cu alegerile, nu are legătură cu electoratul, nu trebuie să meargă în faţa oamenilor şi să ceară un vot de încredere. Eu am înţeles: ok, sunt oameni tehnocraţi, nu au nicio legătură cu politica, cu clasa politică, clasa politică pute de la distanţă, eu am înţeles.

Asta-i viaţa! Nu există o dezbatere, nu există o transparenţă, nu există niciun control asupra Guvernului în acest moment, nu cred că asta este în folosul societăţii. Dacă un guvern politic dă ordonanţe de urgenţă, acel Guvern politic va fi tras la răspundere. Guvernul tehnocrat poate să dea ce doreşte, în orice domeniu, şi nimeni nu îi trage la răspundere", a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit preşedintelui UDMR, problema pe care o ridică este una de principiu. Dacă un guvern politic dă ordonanţă de urgenţă, peste două luni de zile se duce la alegeri în faţa oamenilor şi trebuie să dea nişte explicaţii, pe când Guvernul Cioloş nu răspunde în faţa nimănui.

"Şi dacă cumva, cineva vorbeşte despre o moţiune de cenzură atunci unii sar şi spun "de ce pregătiţi o crimă împotriva guvernului?". Nu e o crimă, e un instrument constituţional, este un instrument democratic. Este o chestiune care a fost utilizată şi probabil, dacă cumva România rămâne o democraţie parlamentară, va mai fi utilizată şi în viitor", a explicat Kelemen Hunor.

Pentru a afla mai multe despre nemulţumiri celor de la UDMR faţă de Guvernul Cioloş intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor