Mesaj din Diaspora: Ne-am fi aşteptat ca Ciorbea să se sesizeze, dar se pare că e total absorbit de alte probleme

În ochii Guvernului, votul a 20 de români din străinătate nu valorează nici cât votul unui român din ţară, a acuzat Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)
Andrei Pricopie
19.08.2016

Guvernul României a fost atenţionat în nenumărate rânduri cu privire la discriminarea românilor din diaspora prin alocarea absolut arbitrară a doar două locuri de senatori şi patru de deputaţi, astfel că ar fi trebuit să încerce să îndrepte această situaţie, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE).

"Este o nedreptate strigătoare la cer că peste 5 000 000 de români care trăiesc în afara ţării să fie reprezentaţi abia de 2 senatori şi 4 deputaţi, în timp ce în ţară, norma de reprezentare este de 1 deputat la 70 000 de persoane. Ne-am fi aşteptat ca în propunerea de modificare a Legii Electorale, înaintată aseară spre dezbatere publică, Guvernul să încerce să îndrepte această situaţie", se arată în comunicatul citat.

În această propunere se precizează că "Vor putea vota şi persoanele care se prezintă la vot şi fac dovadă că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care nu figurează în listele electorale permanente ale secţiilor de votare din străinătate".

Potrivit Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, din formularea respectivă se înţelege că vor putea vota doar cei care vor demonstra că au domiciliul sau rezidenţa în străinătate. În acest context, FADERE îi întrebă pe cei care au venit cu această propunere:

1. Ce se întâmplă cu cei peste 30% români din Europa care muncesc temporar, şi care nu au nici rezidenţă şi nici domiciliul în străinătate?

2. Ce se întâmplă cu cei care locuiesc în ţări ce nu emit documente de rezidenţă?

3. Ce se va întâmplă cu cei care muncesc în mai multe ţări europene în care nu este obligatoriu un document în vigoare, pentru angajare fiind necesar doar de codul (NIE) care este scris pe acest document.

"Ne-am fi aşteptat ca Avocatul Poporului, să se sesizeze din oficiu în repararea acestor nedreptăţi, dar se pare ca domnul Ciorbea fie nu a inţeles încă ce se intamplă, fie e total absorbit de alte probleme", a declarat Daniel Tecu, preşedintele FADERE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor