Ponta afirmă că nu s-a propus modificarea articolului din noul Cod de Procedură Penală privind interceptările

Premierul Victor Ponta susţine că nu a existat nicio propunere cu privire la modificarea articolului 140 din Codul de Procedură Penală care a determinat reacţia preşedintelui Traian Băsescu.
Codul Penal şi Codul de procedură penală (Epoch Times România)
Flori Mladin
05.02.2014
Premierul Victor Ponta susţine că nu a existat nicio propunere cu privire la modificarea articolului 140 din Codul de Procedură Penală care a determinat reacţia preşedintelui Traian Băsescu.
Conform noului Cod de Procedură Penală, articolul 140 prevede că interceptările telefonice pot fi utilizate numai după ce persoana interceptată este anunţată de începerea urmăririi penale. La întrebarea dacă are în vedere modificarea acestui articol care a stârnit nemulţumirea preşedintelui Traian Băsescu, Ponta a răspuns: "Nu. La 140 nici nu există o propunere, nu, de modificare. (...) Nici CSM-ul nu a făcut o asemenea propunere".
Ponta şi-a mai exprimat convingerea că în baza actualelor Coduri se poate desfăşura urmărirea penală împotriva persoanelor faţă de care există indicii clare în ce priveşte săvârşirea unor fapte penale.

"Se constată acum, în practică, nişte inadvertenţe de tehnică legislativă, pe care CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public, prin procurorul general, domnul Niţu, le-au discutat cu ministrul Justiţiei, domnul Cazanciuc, le-au pus pe site vineri seară. Dacă rezultă din dezbatere că e nevoie de aceste modificări, sigur că le facem. Dar, repet, Codurile actuale despart România de epoca securistă, comunistă, căreia îi aparţine domnul Băsescu, şi aduc România într-o gândire europeană", a adăugat Ponta, conform Agerpres.
Preşedintele Traian Băsescu declara săptămâna trecută că va promulga Codul de procedură penală, recunoscând totodată că a fost o eroare faptul că nu a înţeles articolul 140 din codul respectiv. El a susţinut că premierul Victor Ponta putea să corecteze acest lucru.

"O să mă refer în primul rând la Codul de procedură penală, care a fost promulgat ca Legea 135/2010. Referirea este directă la articolul 140, care vizează utilizarea mijloacelor tehnice înainte de punerea sub urmărire penală a unei persoane. Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a atenţionat că statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte precum abuz în serviciu, trafic de influenţă, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri pe teritoriul României, trafic de persoane.
Aceeaşi problemă a interceptarilor introdusă în noua Constituţie
Aceste prevederi referitoare la interceptări au făcut, de asemenea, obiectul unor amendamente care au fost adoptate marţi de Comisia pentru revizuirea Constitutiei. Amendamentele se referă la faptul că interceptările se pot face numai în cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea măsurii timp de 48 de ore.
Laura Codruţa Kovesi a avertizat în ce priveşte deficienţele

Potrivit noului Cod de Procedură Penală, interceptările pot fi utilizate numai în faza de urmărire penală. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a menţionat că deficienţele legislative privind modificările legate de interceptări au fost semnalate de DNA şi DIICOT. Aceasta a precizat: "Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală şi care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă".
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor