Revizuirea Constituţiei: Amendamentele adoptate îngreunează activitatea justiţiei

Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea  Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu, Cristian Pârvulescu, Victor Ponta şi Tudor  Chiuariu
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei. În imagine, Crin Antonescu, Cristian Pârvulescu, Victor Ponta şi Tudor Chiuariu (Epoch Times România)

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a acceptat, marţi, amendamente care se referă la faptul că interceptările se pot face numai în cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea măsurii timp de 48 de ore. Totodată, judecătorul instanţei de judecată competente va dispune să se facă percheziţia, în loc să dispună instanţa de judecată, aşa cum era prevăzut iniţial, iar o probă care este obţinută în mod ilegal poate fi folosită numai dacă este în favoarea celui acuzat. „Se pare că această Constituţie se transformă într-un cod de procedură penală", a afirmat Laura Ştefan, expert anticorupţie, la Realitatea.

Interceptările

"Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmărirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obţinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevăzute de lege se dispun de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei şi numai în cursul procesului penal", se specifică în amendamentul propus Asociaţiei Magistraţilor din România şi adoptat de Comisie.

Totodată, membrii comisiei au eliminat textul prin care procurorul avea posibilitatea să dispună interceptarea comunicaţiilor pentru 48 de ore, în cazuri de urgenţă deosebită. Această reglementare era prevăzută în textul iniţiativei de revizuire a Constituţiei, precum şi în amendamentele propuse de AMR.

Membrii Comisiei juridice au mai adoptat un amendament prin care principiul egalităţii de arme între acuzare şi apărare se măreşte de la faza de judecată la întregul curs al procesului penal.

Percheziţiile şi probele obţinute ilegal

La capitolul Dreptul la apărare, comisia a modificat un articol în care se scrie despre percheziţie, şi anume percheziţia va fi dispusă de judecătorul instanţei de judecată competente, forma iniţială specificând că "percheziţia se dispune de instanţa de judecată".

Un alt amendament introdus prevede că este interzisă folosirea unei probe obţinute în mod ilegal, exceptând cazul când aceasta este în favoarea celui acuzat.

Totodată, comisia a adăugat printre prevederile privind secretul corespondenţei, datele de localizare şi mijloacele de comunicare electronice.

Arestarea preventivă, dispusă după punerea în mişcare a acţiunii penale

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a propus un amendament care a fost adoptat marţi de Comisia de revizuire a Constituţiei, care prevede că arestarea preventivă se dispune de către judecătorul instanţei de judecată competente să judece fondul cauzei după punerea în mişcare a acţiunii penale.

În forma actuală a Constituţiei, se prevede doar că "arestarea preventivă se dispune de judecător şi numai în cursul procesului penal".

Senatorii Ioan Chelaru şi Daniel Fenechiu au susţinut amendamentul, argumentând că propunerea AMR este complexă şi acoperitoare.

Fenechiu a explicat că judecătorul reprezintă în sine o instanţă de judecată, iar înlocuirea cuvântului "judecător" cu sintagma "judecătorul instanţei de judecată competentă să judece fondul cauzei", nu se va crea situaţia în care să poată dispune un alt judecător de la o altă instanţă, situată pe aceeaşi raza teritorială cu parchetul care formulează sesizarea.

Totodată, Fenechiu a susţinut că după introducerea sintagmei "după punerea în mişcare a acţiunii penale" nu va mai fi posibl ca un cetăţean să fie ridicat cu "mascaţii" de acasă.

Se pare că această Constituţie se transformă într-un cod de procedură penală. Este destul de periculos pentru că s-ar putea ca în practică să ajungem la concluzia că unele mecanisme prevăzute astăzi într-un anumit fel trebuie modificate mâine pentru a răspunde fie obligaţiilor pe care România şi le-a asumat pe plan internaţional, fie necesităţilor rezultate din activitatea practică a instanţelor şi parchetelor", a afirmat expertul anticorupţie Laura Ştefan la Realitatea TV.

Avocatul Poporului nu va mai putea fi revocat din funcţie

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a mai adoptat şi un amendament conform căruia Avocatul Poporului nu va mai putea fi revocat din funcţie de către Parlament, mandatul sau putând înceta numai în caz de deces, incompatibilitate sau demisie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne