Ponta şi Antonescu vor să îi facă pe parlamentari „egali cu oamenii obişnuiţi”

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a stabilit luni că Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să nu îi mai revină competenţa de judecată în cazul parlamentarilor, potrivit Agerpres.
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.02.2014

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a stabilit luni că Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să nu îi mai revină competenţa de judecată în cazul parlamentarilor, potrivit Agerpres. O zi mai târziu, premierul Ponta explică această decizie ca fiind menită să asigure că parlamentarii sunt "oameni obişnuiţi", judecaţi conform Codului de Procedură Penală, aşadar vor fi judecaţi de instanţe obişnuite, pentru a nu mai avea "vreun privilegiu în faţa justiţiei penale."

"Ideea e să nu mai aibă parlamentarii vreun privilegiu în faţa justiţiei penale, să fie judecaţi aşa cum e judecat orice cetăţean care încalcă legea penală. Cred că e o măsură foarte bună şi democratică pe care toţi o cereau. [...] Parlamentarii trebuie să fie oameni obişnuiţi şi să fie judecaţi cum se judecă orice om obişnuit, şi eu cred că e un lucru foarte bun", a declarat Ponta.

La fel ca şi premierul Ponta, vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, a explicat că deputaţii şi senatorii trimişi în judecată trebuie să rămână la instanţele obişnuite, unde, acuză opoziţia şi analiştii, judecătorii sunt mult mai uşor de intimidat decât cei de la ICCJ.

"Trebuie să aibă un regim comun şi atunci competenţa pentru a judeca procesele, când persoanele au calitatea de deputat sau senator, trebuie să rămână la instanţele obişnuite. Am scos competenţa de judecată care aparţine ICCJ", a spus Chelaru în dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituţiei, citat de Hotnews.

Şi viitorul prezidenţiabil USL împărtăşeşte opinia premierului Ponta: "Acolo unde se judecă şi cu procedurile cu care se judecă oricare dintre cetăţenii României, acolo se judecă şi parlamentarii pentru că suntem egali în faţa legii", a declarat preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu.

Declaraţiile premierului vin la nici două luni de zile după ce, în Marţea Neagră din Parlament, deputaţii au votat super-imunitatea parlamentarilor, încercând să îi pună deasupra legii şi a oamenilor obişnuiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor