Societatea civilă nu doarme. Protest anticianuri la Minvest Deva
alte articole
„Mineritul cu cianuri înseamnă moarte!” este mesajul de alarmă pe care au vrut să îl transmită nouă activişti pentru mediu ce au urcat luni pe acoperişul sediului Minvest Deva, pentru a protesta împotriva exploatărilor miniere cu cianuri şi a corupţiei guvernanţilor.
Urcaţi pe scara de incendiu până sus pe acoperiş, pe clădirea unei instituţii pe care o consideră emblematică pentru ilegalităţile comise în domeniul avizării mineritului cu cianuri, protestatarii au afişat pe colţurile clădirii două bannere de peste trei metri înălţime, prin care cer interzicerea exploatărilor cu cianuri.
Cei 9 activişti, cinci fete şi patru băieţi din România şi Germania şi-au propus să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor distructive ale mineritului cu cianuri, readucând în atenţia opiniei publice faptul că statul vrea să pună în operă astfel de proiecte nu doar la Roşia Montană ci şi la Certej, Deva-Muncel, Băiţa Crăciuneşti, Brad, Rovina şi că aceste proiecte vor avea efecte distructive pentru oameni şi natură.
La Certej - localitate unde în urmă cu 42 de ani, 89 de oameni şi-au pierdut viaţa înecaţi în nămol şi ape otrăvite după ce barajul lacului de decantare s-a rupt - ar urma să fie folosite, în 16 ani de operare, 26.448 de tone de cianură de sodiu şi 15.280 de tone de sulfat de cupru, atrag atentia protestatarii. La Rovina, nu este prevăzut ca minereul să se extragă prin tehnologii pe baza de cianuri, însă proiectul presupune defrişarea unei mari suprafeţe împădurite.
Pentru gestul lor, tinerii au fost amendaţi cu 500 de lei de pesoană. Protestarii declară că nu vor plăti aceste amenzi, ci le vor contesta.
Conform lui Mihnea Blidariu, unul dintre protestatari, demersul îşi doreşte, pe de o parte să informeze şi să sensibilizeze opinia publică cu privire la consecinţele nefaste ale mineritului cu cianuri, iar pe de alta parte, să reamintească clasei politice că societatea civilă "nu doarme" şi, în modul lor paşnic şi non-violent dar vizibil, activiştii vor sancţiona orice tentativă de adoptare a unei legi a minelor "cu prevederi aberante ce servesc exclusiv intereselor industriei miniere."
"Protestul de astăzi este şi un avertisment pentru guvernul Ponta că dacă se va încerca o nouă trecere la o nouă lege a minelor prin parlament reacţia străzii va fi cel puţin la fel de puternică ca în septembrie 2013. (...) Guvernanţii şi clasa politică trebuie să înţeleagă că la un moment dat cetăţenii se vor sătura să tot reacţioneze pas cu pas şi de la o zi la alta la toate mizeriile pe care guvernanţii le fac. (...) Am dori ca vocea opiniei publice să fie luată în considerare şi lucrurile să se rezolve în mod legal şi democratic", a declarat Mihnea Blidariu în exclusivitate pentru Epoch Times.
Blidariu a declarat că au ales să protesteze la Minvest Deva şi nu în altă parte, pentru a denunţa suspiciuni legate de conflicte de interese. "Actualul director al Deva Gold, domnul Nicolae Stanca, este aceeaşi persoană care a semnat în 1987 acordul de asociere dintre Gabriel Resources şi statul român."
În plus, "Minvest Deva este compania de stat care s-a asociat cu mai multe companii miniere canadiene pentru începerea proiectelor miniere cu cianuri de la Certej, Roşia Montană, Deva Muncel, Băiţa Crăciuneşti, Brad şi Rovinari" ne-a mai relatat Mihnea Blidariu.
"Respectaţi-ne existenţa sau aşteptaţi-vă la rezistenţă!" cer opozanţii mineritului cu cianuri.