USL a finalizat proiectul de revizuire a Constituţiei

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Crin Antonescu, preşedinţele Comisiei de revizuire a Constituţiei, a informat marţi seară că a reanalizat textul şi a finalizat proiectul de modificare a Legii fundamentale, urmând să fie transmis Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia, potrivit Mediafax.

Liderul PNL a afirmat că noul text al proiectului de revizuire a Constituţiei va fi trimis Guvernului pentru ca apoi să ajungă la Comisia de la Veneţia şi la Curtea Constituţională.

"Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat", a precizat Antonescu.

Crin Antonescu a mai menţionat că a fost eliminată prevederea potrivit căreia Parlamentul trebuia să aprobe prin vot organizarea referendumurilor, în cazul în care acesta este solicitat de preşedinte sau de 250.000 de cetăţeni.

Liderul PNL a anunţat, totodată, că membrii Comisiei de revizuire au renunţat la ideea moţiunii de cenzură constructivă, şi anume să fie precizat candidatul la funcţia de prim-ministru.

"Având în vedere că în experienţa de 23 de ani în actualele condiţii constituţionale doar două moţiuni de cenzură au trecut, am considerat că este bine să rămână aşa, pentru că şansa moţiunii de cenzură să nu fie redusă printr-o reglementare suplimentară", a argumentat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că în ceea ce priveşte sistemul de justiţie, singura modificare este că şeful statului nu va mai prezida şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia de revizuire a eliminat şi prevederea conform căreia adoptarea unei moţiuni simple împotriva unui ministru putea să conducă la demiterea acestuia.

Referitor la posibilitatea de a dizolva Parlamentul ca urmare a neînvestirii Guvernului, s-a dublat termenul pentru validarea unui Cabinet de la 30 de zile la 60 de zile, menţionându-se că pentru a fi dizolvat Parlamentul este necesar să fie respinse trei propuneri de Guvern şi nu doar o singură propunere în termenul de 60 de zile.

Comisia de revizuire a adoptat şi amendamentul conform căruia magistraţii nu sunt obligaţi să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare.

În ceea ce priveşte Avocatul Poporului, a fost eliminată prevederea propusă în textul de revizuire privind posibilitatea demiterii acestuia.

USL a decis, prin Comisia care se ocupă de revizuirea Legii fundamentale, ca judecarea parlamentarilor să nu se mai facă direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde s-au dat sentinţe cu executare în cazurile Adrian Năstase, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu.

Mai exact, parlamentarii au scos din textul Constituţiei, la a doua discutare a proiectului, prevederea potrivit căreia în prezent "competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie". Astfel, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu vor mai ajunge decât, în fazele de atac, dosarele judecate în primă instanţă la Curţile de Apel. Chiar şi în această situaţie este evitat însă completul de cinci judecători, decizia luându-se în cel de trei judecători ai Curţii Supreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne