„Rechinul imobiliar” Oprescu vrea prelungirea contractului „luxos” de închiriere a sediului Primăriei Capitalei

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Deşi este un subiect extrem de controversat care i-a adus numeroase acuzaţii Primarului General al Capitalei, acesta încearcă să prelungească cu încă un an contractul de închiriere pentru sediul primăriei de pe Splaiul Independenţei, pentru care a plătit deja până acum 12 milioane de euro, bani care i-ar fi ajuns să cumpere cel puţin o dată clădirea, a informat Hotnews.

Sorin Oprescu a convocat, luni, şedinţă de Consiliu General, şi urmează ca aleşii locali să se pronunţe dacă vor prelungi sau nu contractul de închiriere pentru turnul de birouri de pe Splaiul Independenţei, care a devenit sediul primăriei.

Primarul General vrea prelungirea contractului cu încă un an, motivând că lucrările de consolidare la vechiul sediu al primăriei de lângă Cişmigiu încă nu sunt gata. Cel care va negocia chiria urmează să fie chiar Oprescu, potrivit proiectului de hotărâre afişat pe site-ul municipalităţii, spre deosebire de situaţia din anii trecuţi, când cuantumul chiriei era aprobat de consilierii generali.

Contractul de închiriere expiră pe 10 decembrie 2013, iar în proiectul de hotărâre este prevăzută şi posibilitatea ca municipalitatea să cumpere turnul.

În decembrie 2009, Primăria Capitalei s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei. La vremea respectivă, consilierii generali au aprobat închirierea unui nou sediu, în care aparatul municipalităţii şi CGMB să se mute pe perioada consolidării sediului iniţial. Turnul de 14 etaje din Splaiul Independenţei, nr. 291-293, în suprafaţă de 13.536 m, a fost închiriat fără licitaţie, iar de atunci primăria plăteşte 2,9 milioane de euro pe an. Până acum s-au plătit din banii publici aproximativ 12 milioane de euro.

Deşi iniţial Oprescu a precizat că această chirie se va transforma într-un leasing financiar, după expirarea perioadei de închiriere, clădirea urmând să devină proprietatea primăriei, acest lucru nu s-a întâmplat.

La sfârşitul anului trecut, Sorin Oprescu a încercat să prelungească contractul de închiriere cu încă trei ani, dar consilierii generali nu au fost de acord decât cu prelungirea pe un an a contractului, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an.

Prin contractul de consolidare a Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti (vechiul sediu al primăriei), lucrările ar fi trebuit finalizate la 31 iulie 2013 şi ar fi costat aproximativ 10 milioane de euro, dar după cum se vede nimic nu s-a schimbat de când au fost iniţiate lucrările acum 3 ani. Se pare că nimeni nu lucrează acolo, doar un anunţ atârnat de gard oferă această impresie.

La începutul acestui an, consilierii municipali au aprobat suplimentarea fondurilor pentru consolidarea sediului vechi cu încă 7,6 milioane de euro. Practic acum preţul lucrărilor depăşeşte 18 milioane de euro. Explicaţia lui Sorin Oprescu a fost una neaşteptată - prima soluţie tehnică agreată nu era suficient de sigură din punct de vedere seismic. Ciudat este faptul că, cu doar trei ani în urmă, tocmai din motive de siguranţă seismică fusese aleasă această soluţie tehnică. Acum, edilul anunţă că lucrările vor fi gata la sfârşitul anului 2014.

Închirierea clădirii din Splaiul Independenţei a costat municipalitatea o avere până acum.

„Rechinul imobiliar” Oprescu, vizat de o comisie parlamentară de anchetă

PDL şi PPDD au decis recent să înfiinţeze o comise parlamentară de anchetă care să investigheze chiria "de lux" din ultimii trei ani pe care a plătit-o Primăria Generală a Capitalei din bani publici.

În opinia PDL, situaţia girată de Sorin Oprescu este de fapt un "furt din bani publici", tocmai de aceea obiectivul comisiei va fi aflarea destinaţiei banilor. PDL susţine că în spatele firmei private care a beneficiat de banii primăriei Capitalei, se află de fapt firme greceşti şi diverse off-shore-uri.
PDL susţine că banii plătiţi sub formă de chirie de Primăria Capitalei ar fi fost suficienţi pentru cumpărarea clădirii până acum. La asta se adaugă şi cele 18 milioane de euro alocate din bugetul Capitalei pentru consolidarea Palatului Primăriei de lângă Cişmigiu, dar la care nu s-a renovat nimic până acum.
"Practic, Sorin Oprescu, creat şi crescut de PSD şi susţinut de USL la Primăria Bucureştiului, a devenit Rechinul Imobiliar General al Capitalei", susţin pedeliştii.

"Primăria condusă de rechinul imobiliar general Sorin Oprescu este, practic, un tentacul al caracatiţei pesediste. PDL îi cere lui Victor Viorel Ponta, premier şi şef al PSD, să nu mai acopere furturile partenerului politic Sorin Oprescu, furturi comise din buzunarul bucureştenilor. Şi cerem asta, chiar dacă mama lui Victor Viorel Ponta i-a cerut băiatului ei să nu se certe niciodată cu Sorin Oprescu, după cum declara premierul în octombrie 2012", a declarat PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne