Pieţele ruseşti se clatină din cauza tarifelor impuse de Trump şi a prăbuşirii preţului petrolului

(Getty Images)
Redacţia
06.04.2025

Piaţa de capital din Rusia a înregistrat cea mai slabă săptămână din ultimii peste doi ani, ca reacţie la tarifele comerciale globale impuse de preşedintele american Donald Trump şi la scăderea preţurilor globale ale petrolului, potrivit The Moscow Times.

Capitalizarea de piaţă a companiilor listate la Bursa din Moscova a scăzut cu 2 trilioane de ruble (23,7 miliarde USD) în doar două zile, de la 55,04 trilioane de ruble (651,8 miliarde USD) la închiderea de miercuri, la 53,02 trilioane (627,9 miliarde USD) la sfârşitul şedinţei de vineri, potrivit datelor bursei.

Indicele MOEX Russia, care urmăreşte 43 dintre cele mai mari companii publice din Rusia, a pierdut 8,05% pe parcursul săptămânii - cea mai slabă performanţă de la sfârşitul lunii septembrie 2022, când pieţele au fost zguduite de anunţul Kremlinului privind mobilizarea în masă pentru războiul din Ucraina.

Vineri, la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, acţiunile unora dintre cele mai mari companii din ţară se prăbuşiseră: Sberbank a scăzut cu 5,2%, Gazprom cu 4,9%, VTB cu 6%, Rosneft cu 3,9% şi Lukoil cu 4,6%. Mechel, gigantul oţelului şi cărbunelui, a scăzut cu peste 7%, în timp ce compania aeriană emblematică Aeroflot a scăzut cu 4,8%, iar producătorul de gaze Novatek a scăzut cu 5,4%.

„O criză masivă se desfăşoară sub ochii noştri”, a declarat Evgheni Kogan, bancher de investiţii şi profesor la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.

Analiştii de la J.P. Morgan au mărit şansele unei recesiuni globale la 60% în urma tarifelor vamale ale lui Trump.

Tarifele au dus la scăderea preţurilor materiilor prime, ţiţeiul Brent scăzând cu 12% în ultimele două zile, atingând pentru scurt timp 64,06 USD pe baril - cel mai scăzut nivel din aprilie 2021. Contractele futures la cupru au scăzut cu 11% în aceeaşi perioadă.

În SUA, indicele S&P 500 a scăzut cu peste 10% între miercuri şi vineri. Bursele europene au închis în scădere cu 4-5% vineri, după ce China a ripostat la tarifele lui Trump cu un tarif de 34% pentru toate produsele americane.

Consecinţele unui război comercial global - inclusiv scăderea preţurilor la energie, creşterea costurilor de import şi reluarea presiunilor inflaţioniste - ar avea un impact acut asupra Rusiei, o ţară puternic dependentă de exporturile de mărfuri, a declarat Elena Kojuhova, analistă la Veles Capital din Moscova.

MOEX a pierdut 17% din valoarea sa de la jumătatea lunii februarie, iar acţiunile marilor companii au scăzut cu procente de două cifre: Gazprom cu 30%, Norilsk Nickel cu 25% şi Rosneft cu 28%.

Ţiţeiul rusesc Urals, principalul sortiment de export al ţării, se tranzacţionează acum sub 60 USD pe baril. Aceste preţuri semnalează probleme legate de bugetul de stat şi o probabilă devalorizare a rublei în lunile următoare, a spus Kogan.

„Progresele în negocierile de pace ar putea salva situaţia, dar acest lucru rămâne de văzut”, a menţionat el.

O vizită a lui Kirill Dmitriev, şeful Fondului rus de investiţii directe, la Washington, joi, nu a părut să avanseze discuţiile privind încetarea războiului din Ucraina.

„Preşedintele Trump nu va cădea în capcana negocierilor interminabile. Vom şti destul de curând - într-o chestiune de săptămâni, nu de luni - dacă Rusia este serioasă în privinţa păcii sau nu”, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio.

Cu toate acestea, oficialii NATO nu văd niciun semn că Moscova se pregăteşte să facă un compromis.

„Nu vedem niciun indiciu că obiectivele Rusiei în acest război s-au schimbat”, a declarat, joi, un oficial de rang înalt al alianţei în timpul unei şedinţe de informare cu uşile închise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor