Petre Tobă urmărit penal de DNA

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost pus oficial sub urmărire penală, de DNA, pentru favorizarea infractorului.
Loredana Diacu
09.09.2016

alte articole

Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
09.09.2016

Procurorii anticorupţie au declanşat urmărirea penală faţă de fostul ministru de Interne, Petre Tobă, după ce preşedintele Iohannis a dat undă verde cererii transmise de DNA în acest sens.

Reamintim că Petre Tobă, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de infracţiunea de favorizarea făptuitorului în dosarul deturnării de fonduri de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Astfel, procurorii DNA susţin că la data de 1 aprilie 2016, Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016 - dosar în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea - al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzaţiilor în dosarul respectiv.

DNA mai precizează că alături de Petre Tobă sunt cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Reamintim că recent procurorii DNA au anunţat că au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârşirii mai multor tipuri de infracţiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie.

Potrivit DNA, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru acţiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor